China stage ovogodišnjeg KotorArta

Festival KotorArt organizuje dva koncerta istaknutih mladih kineskih umjetnika. Violinista Džang Džou Jaodung predstaviće se publici na koncertu u subotu, 31. jula, a violinistkinja Čen Džunghan na koncertu u neđelju, 01. avgusta. Na oba koncerta, kao pratnja ali i u solističkim kompozicijama, publici će se predstaviti pijanistkinja Džang Đuenđe.  Oba koncerta organizuju se u Crkvi sv. Duha sa početkom u 21.30h.

Koncerti se održavaju u partnerstvu sa ambasadom Republike Kine u Crnoj Gori i Shanghai International Culture Association.

Na repertoaru će se naći djela Baha, Mocarta, Betovena, Bartoka, Isaia, kao i kineskih kompozitora XX vijeka Tjenhua, Juena i Goućuena.

Džang Džou Jaodung počeo je da uči violinu s pet godina. Diplomirao je u Srednjoj muzičkoj školi pri Muzičkom konzervatorijumu u Šangaju, a potom pohađao osnovne studije na Muzičkom konzervatorijumu Jung Sijev Toh Nacionalnog univerziteta Singapura i na Univerzitetu za muziku, dramu i medije u Hanoveru. Osvojio je Nagradu Mladi umjetnik na Trećem takmičenju klavirskih trija, u organizaciji Šangajskog muzičkog konzervatorijuma, i od tada je nastupao u brojnim salama u Kini, Singapuru, Njemačkoj i Finskoj. Odabran je da bude član Lucernske festivalske akademije, 2021. godine. Trenutno pohađa master studije Muzičkog centra Leopold Mocart, pod mentorstvom prof. Linus Rot. Pohađao je majstorske kurseve Pjera Amojala, Borisa Kušnira, Vadima Gluzmana i Šmuela Aškenazija. Svira na violini Pola Franosa Balnšara, iz 1899. godine, koju mu je velikodušno pozajmila Kolekcija Rin.

Čen Džunghan završila je Osnovnu muzičku školu pri Šangajskom muzičkom konzervatorijumu, u klasi prof. Dženga Ćinga i prof. Vu Šutinga. Primljena je na pripremnu godinu Univerziteta Mocarteum u Salcburgu, 2019. godine, kao đak prof. Paula Ročeka, a potom na osnovne studije, u klasu prof. Lili Fransis. Osvojila je prvo mjesto i nagradu za najbolje izvedeno djelo kineskog autora na Sedmom međunarodnom violinskom takmičenju u Hong Kongu, prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju za mlade muzičare Mocart u Džuhaju. Pridružila se Kvartetu Matinal kao prva violinistkinja, 2019. godine, i s ansamblom osvojila prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju kamerne muzike Mocart u Tokiju. Drugu nagradu osvojila je na Dvadeset petom Međunarodnom violinskom takmičenju Dinu Lipati, nakon čega je postala članica Kineskog nacionalnog omladinskog orkestra, s kojim je nastupala na turneji u Evropi. Izvela je Mocartov Violinski koncert br. 5 sa Salcubruškim kamernim solistima, u julu 2021. godine.

Džang Đuenđe počela je da uči klavir sa četiri godine. Klavir je pohađala u klasi prof. Peng Penga, Olega Samosujeva i Đen Li na Šangajskom muzičkom konzervatorijumu. Studirala je na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu od 2015. godine, i završila osnovne studije, u klasi prof. Sorina Enaheskua. Osvojila je nagrade na brojnim međunarodnim takmičenjima, među kojima su Prva nagrada i Nagrada publike na Desetom međunarodnom pijanističkom takmičenju Masarosa, Treću nagradu na Četvrtom klavirskom takmičenju Virtuozo i Belkanto. Dobitnica je Šangajske stipendije i stipendije DAAD u Njemačkoj, kao i švajcarske fondacije Clavarte. Aktivna je na evropskoj i kineskoj muzičkoj sceni. Od Fondacije Pomara Scibetta dobila je poziv da svira resital u Italiji i Berlinu. Stekla je master diplome za pijanistu i vokalnog trenera.

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8916

Objavio dana srp 31 2021. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN