Četvrti Rokumentarni dani

Četvrto izdanje revije muzičkog dokumentarnog filma ROKUMENTARNI DANI održaće se u Podgorici, Nikšiću i Mojkovcu od 23 – 27. oktobra 2020. godine.

Ovogodišnje vizuelno rješenje postera Rokumentarnih dana je dio serije “Vrla nova normala” muraliste i grafičara Miša Joskića. Detalje sa programom, kao i satnicom i mjestom održavanja, ćete USKORO moći da vidite na našoj stranici kao i na sajtu www.rokumentarnidani.me

Kao i do sada, ulaz je slobodan! Rokumentarni dani će se odvijati u skladu sa važećim mjerama NKT-a. Revija dokumentarnog muzičkog filma Rokumentarni dani 2020 podržana je od strane Ministarstva kulture Crne Gore.

Rokumentarni dani je prva filmska revija u Crnoj Goru čiji je fokus muzički dokumentarci. Ova trodevna manifestacije, osim premijernih prikazivanja filmova i projekcija arhivskog materijala, obuhvata niz događaja koji ukazuju na organsku povezanost filmske i muzičke umjetnosti i povezuje različite generacije filmofila i audiofila.

Uzimajući u obzir činjenicu da je internet medij preko kojeg mladi ljudi prvenstveno dolate do informacija i preko kojeg sve više prate muzičku produkciju, planiran je i dodatni onlajn program.

Dragi audiofili i filmofili, došlo je vrijeme da vam predstavimo filmove koje ćete moći gledati ove godine na našim Rokumentarnim danima. Ove godine smo pokušali domaće prilike uklopiti ne samo u one regionalnog već i svjetskog okvira. Osim deset crnogorskih priča (Bigo Do, Anja Zagorac, Solosoul, Emily Rose, Autogeni trening, Yonic, Bacili & Bellerophontes, Vrpca, te prezentaciju raa režisera Mladena Ivanovića i podcast Premotavanje), donosimo vam šest regionalnih filmova o rokenrol herojima kakvi su: Milan Mladenović, Goran Bare, Branko Črnac – Tusta, Ipe Ivandić, Repetitor, te Viktoriju 15 priču o odrastanju uz rokenrol. Ono što smo prošle godine započeli sa prikazivanjem nekih svjetskih naslova, nastavljamo i ove i predstavljamo vam: Its A Rockabilly World, Chuck i Cavern Club – The BEat Goes On. U nastavku možete pronaći detalje o filmovima. Pratite nas za više detalja o pratećem programu, mjestu i vremenu prikazivanja filmova.

ROKUMENTARNI DANI 2020
23-27 OKTOBAR
Nikšić (petak, subota, nedjelja) – Podgorica (ponedjeljak) – Mojkovac (utorak)

Serijal Live Sessions:
ep1: Big Do
ep2: SoloSoul
ep3: Anja Zagorac
ep4: Bacili & Bellerophontes
ep5: Yonic
ep6: Autogeni trening
ep7: Emily Rose
trajanje: 15′ po epizodi
Režija: Rokumentarni dani
zemlja: Crna Gora
godina: 2020.

Koncept Live Sessionsa je nastao iz potrebe da se autorska crnogorska muzika zabilježi u originalnim izvođenjima njenih kreatora. Nakon snimanja i produkcije dvije epizode koje su donijele priču bendova Manitu, te Bubnjivi i Parampaščad, prešli smo na znatno zahtjevniji posao – snimanje cijelog serijala od sedam epizoda. Prethodne epizode su prikazane u regionu i pomogle snimanje materijala i promociju tri pomenuta benda. Novih sedam epizoda prate šarenoliku ekipu koja se kreće vodama hip hopa, roka, psihodeličnog instrumentalnog roka, popa, alter-roka… i pokazuje koliko je zanimljiv muzički izraz u Crnoj Gori. U zasebnim epizodama predstavljena je autorska muzika: Big Doa, SoloSoula, Anje Zagorac, Bacilija & Bellerophontesa, Yonica, Autogenog treninga i Emily Rose. Snimanje serijala je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore kroz konkurs „Podignimo zavjesu nezavisne kulturne scene“.

Izgubljeno dugme
trajanje: 88′
režija: Renato Tonković, Mario Vukadin, Robert Bubalo
godina: 2015.
zemlja: Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina

“Izgubljeno dugme” uzbudljiva je biografska priča o Goranu Ipi Ivandiću, tragičnom bubnjaru najvećeg rock sastava s prostora bivše Jugoslavije – Bijelog dugmeta. Film grebe duboko u prošlost kad je Ipe još kao klinac upao u bend koji je u tjedan dana pokorio zemlju s više od 20 milijuna stanovnika. Otkriva kako je ovaj mladić izgradio imidž glazbene senzacije već u 20-oj godini života i zašto su njegove solo dionice bile najspektakularniji dio njihovih koncerata. Njegova slava prekinuta je na vrhuncu karijere kad mu je policija u bubnjevima pronašla hašiš i strpala ga dvije i pol godine u zatvor. Ta ga je brutalna kazna uništila emotivno i psihički pa je Ipe nakon zatvora upadao iz jedne krize u drugu. Zadužio se kod lihvara, krenuo u biznise u kojima je izgubio sve, da bi njegovu dramu okončala misteroizna smrt u Beogradu. Tajna njegove smrti nikada nije razjašnjena. Službeno, Ipe se ubio skokom sa šestoga kata hotela Metropol. Neslužbeno, Ipe je ubijen… Ovo je film u kojem ćemo vidjeti neke od najnezaboravnijih trenutaka u povijesti ex yu rocka, glazbene bravuroze Bebeka, Bregovića, Redžića, Pravdića i Ipe Ivandića, nezaboravne scene s koncerta kod Hajdučke česme, a kroz razgovore s nizom zanimljivljih svjedoka otkriti i jednu širu priču o Bijelom dugmetu, rock’n’rollu i komunizmu… Film je sniman od 2009. do 2014. u Sarajevu, Londonu, Zagrebu, Beogradu, Beču, Budimpešti i Varešu.

Cavern Club – The Beat Goes On
trajanje: 70′
režija: Christian Francis-Davies, Jon Keats
godina: 2019.
zemlja: Velika Britanija

Jedinstven dokumentarac koji donosi do sada neispričanu, slikovitu priču o ‘najznačajnijem klubu na svijetu’. Osnovan 1957. godine od strane mladog ljubitelja džez muzike Alana Sitnera, koji je želeo da rekreira uzbuđenje njegovih omiljenih pariskih džez klubova, i poznat kao mesto gdje su Bitlsi svirali 292 puta, klub je pretrpio dva zatvaranja i bio je tragično razrušen, da bi ga kasnije ponovo podigli, ciglu po ciglu. Nakon mnogih uspona i padova, klub je povratio nekadašnju slavu i ugostio umjetnike poput Džesi Džej, Arktik mankis i Adele. I dalje predstavlja prepoznatljiv globalni brend, uspješan koncertni prostor i sveto mjesto hiljadama posjetilaca koji se spuštaju njegovim čuvenim stepenicama svakog dana.

It’s a Rokabilly World
trajanje: 76′
režija: Brent Huff
godina: 2016.
zemlja: SAD/Japan/Južna Afrika
Živi brzo… Umri veličanstveno!

Rokabili je specifičan subkulturni fenomen čiji se protagonisti jednostavno ponašaju i žive na način kako se to radilo pedesetih godina dvadesetog vijeka. ‘Žal za vremenom u kojem nisu živjeli’ izražavaju kroz muziku koju slušaju, tatue koje nose, ‘frizirane’ automobile koje voze… To je svijet ‘pin-ap’ djevojaka i mladića zalizane kose u kožnim jaknama. Rokabili im naprosto pruža životni prostor u kome se osjećaju moćno. Ma koliko taj prostor uvreženo poimanje ne može da prihvati kao normalan, on mnogim, u svakodnevnom životu ‘nevidljivim’ ljudima, daje mogućnost da budu primjećeni. Najveći strah jednog ‘rokabilija’ je da neće biti primjećen, jer je to jednostavno svijet u kome je cilj biti drugačiji. ‘Rokabili svijet’ vodi vas iza fasade fenomena, i kroz priču o nekim od najživopisnijih ‘macana’ i ‘mačaka’ ovog supkulturnog pokreta daje uvid u srž njegovog života. Rokabili je danas globalni fenomen, ne više samo američki. To je svijet koji se može sresti maltene na svakom koraku i u Evropi, Južnoj Americi, Japanu, Južnoj Africi…

Bure Bareta
trajanje: 52′
režija: Robert Bubalo, Mario Vukadin, Renato Tonković
zemlja: Hrvatska
godina: 2019.

Muzički dokumentarac snimljen za samo 80 minuta: Goran Bare zavaljen u stolici govori o djetinjstvu, odrastanju i zrelosti, o ljubavi, Trampu i alergiji na ambroziju, o tome zašto mu je uvreda kad ga nazovu roker i o mnogočemu drugom o čemu je do sada šutio. I sve to začinjeno žestokim, “teškim bojama”…

Tusta
trajanje: 109′
režija: Andrej Korovljev
zemlja: Hrvatska, Srbija, Makedonija
godina: 2019.

Film TUSTA približava nas životu Branka Črnca Tuste, frontmena legendarnog pank-rok benda KUD Idijoti iz Pule. Kroz arhivske materijale i intervjue s gitaristom Sašom Milovanovićem Verudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, bubnjarem Diegom Bosuscom Pticom, te kolegama i savremenicima. Prvi dio filma govori o neočekivanom proboju i meteorskom usponu pulskog sastava. Drugi čin ove specifične rock and roll priče posvećen je ograničenom djelovanju benda i zabranama koje su doživljavali usljed rata i nacionalističke atmosfere u Hrvatskoj. Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ, na danas legendarnom koncertu u beogradskoj Hali sportova 2000. godine. Konačno, u finalnom segmentu filma, reditelj Andrej Korovljev fokusira se na posljednje godine i prerani kraj Tustinog života kroz dirljiva svjedočenja članova porodice i prijatelja, gdje otkrivamo njegovu manje poznatu, intimnu, ljudsku dimenziju bez koje ne bi mogao steći takav društveni značaj.

Chuck
trajanje: 99′
režija: John Brewer
godina: 2019
zemlja: Velika Britanija

U ovom dugo očekivanom dokumentarcu, neprikosnoveni začetnik rokenrola Čak Beri ponovo je pronađen, ali iz novog, do sada neviđenog, ekskluzivnog ugla. Uprkos statusu ikone i poštovanju od strane takvih rokenrol velikana kao što su Džon Lenon, Kit Ričards, Stiven Van Zant, Džo Peri, Nils Lofgren i Alis Kuper, koji se i pojavljuju u filmu, Čak Beri je bio porodičan čovek. Bio je plodonosan tekstopisac i kompozitor, nesporna i zadivljujuća kombinacija talenta i harizme. Nagrađivanog režisera i producenta Džona Bruera (B.B. King: na turneji, Net King Kol: Strah od mraka) lično su odabrali Berijevi nasljednici da snimi insajdersku priču o čovjeku poznatom kao utemeljivaču rokenrola. “Čak Beri je bio Čak Beri. Definicija Čaka Berija je: Čak Beri.” – Džin Simons, Kiss

Suženi snovi – Repetitor u CZ-u
trajanje: 24’ 35“
režija: Igor Čoko, Lea Vahrušev
zemlja: Srbija
godina: 2019.

U ljeto 2017. godine beogradski rok sastav Repetitor održao je koncert na šetalištu najvećeg zatvora na Balkanu – Okružnog zatvora u Beogradu, poznatog kao CZ. Ovo je priča o tom danu, o susretu članova benda i osuđenika, o sinergiji i katarzi koju je ovaj događaj proizveo.

Vrpca @ Stivi
trajanje: 13′ 45”
režija: Danilo Pendo
zemlja: Crna Gora
godina: 2020.

Bend “Vrpca” je dobro poznata četvoročlana ekipa podgoričkih muzičara. Godine 2019. Vrpca snima tri pjesme u studiju Stivi. Film prati proces rada i kroz prizmu aktera definiše kreativni proces, ideje i razmišljanja o muzici.

Viktorija 15
trajanje: 48′ 46” min
režija: Mina Petrović
zemlja: Srbija
godina: 2020.

Viktorija (15) je hevi metal bubnjarka iz malog srpskog grada Smedereva. Njena interesovanja i ambicije ispunjavaju svoj pun potencijal tokom Rok kampa za djevojčice 2017. godine. Tamo je stekla puno prijatelja, a kamp joj priprema veliko iznenađenje koje rezultuje međunarodnom saradnjom u inostranstvu tokom leta 2019. godine. Nakon svega toga, ona se vraća u svoj rodni grad zbog početka nove školske godine, i to je pomalo pogađa. Ali, sjećanje na njeno iskustvo na Islandu je motiviše da nastavi sa sviranjem bubnjeva, kao i pohađanjem škole i drugih aktivnosti.

Praia do Ventu Eternu
trajanje: 10′
režija: Đorđe Marjanović
zemlja: Srbija
godina: 2020.

Film “Praia do Ventu Eternu” (Plaža večitog vetra) je nastao od privatnog arhivskog materijala snimljenog tokom boravka Milana Mladenovića u Brazilu početkom 1994. godine. Tokom tog perioda je nastao kultni album Angel’s Breath, na kom se nalazi pjesma po kojoj se film zove. Film prati naracija glumca Svetozara Cvetkovića koji čita odlomke iz Milanovog dnevnika nastalog u tom periodu. Film je urađen u produkciji Zadužbine Milana Mladenovića.

Ovogodišnje izdanje Rokumentarnih dana je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore kroz konkurs za projekte “Podignimo zavjesu nezavisne kulturne scene”

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8581

Objavio dana lis 23 2020. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN