Četvrti MAKADO u KIC-u

Četvrtu Manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO čiji cilj je afirmacija pozorišne kulture organizovaćemo u okviru dramskog programa KIC-a “Budo Tomović” od 25. do 29.januara. Predstavićemo pet aktuelnih domaćih i gostujućih produkcija i koprodukcija u okviru manifestacije koja iz godine u godinu sve više plijeni pažnju šire javnosti zbog dobre selekcije predstava, žanrovske raznovrsnosti i ekskluziviteta u premijernim izvođenjima. Četvrti MAKADO će podgoričkoj publici premjerno predstaviti mobilne dramske forme iz: Beograda, Sarajeva, Kolašina, Cetinja i Plužina.

Manifestaciju će otvoriti predstava „Bog masakra“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom koja će biti izvedena u petak, 25.januara u sali DODEST od 20 sati. Komad je po tekstu Jasmine Reze režirao Siniša Evtimov, a u glumačkoj postavi su: Marija Labudović, Jelena Đukić, Vule Marković i Omar Bajramspahić. U tekstu Jasmine Reze dva bračna para pokušavaju da riješe sukob njihovih sinova, otpočevši susret u upadljivo tolerantnom i civilizovanom tonu. Drama sa elementima satire pokazuje da zapadno društvo, koje osuđuje svaki oblik fizičkog i verbalnog nasilja, insistirajući na osmijehu, političkoj korektnosti, pacifizmu i svemu demokratskom, kada se razgovor razbukti, svodi ove vrijednosti samo na praznu formu, pokazujući dvoličnost, odsustvo ljudskosti i u teoriji, toliko omraženu agresiju.

Drugi dan manifestacije obilježiće monodrama “Oskar i mama Roz” u izvođenju poznate beogradske glumice Vesne Čipčić. Riječ je o monodrami koju je po bestseleru Erik Emanuel Šmita režirao Nebojša Bradić, a njeno izvođenje zakazano je za subotu, 26.januar, u sali DODEST, od 20 satiOna opisuju dvanaest dana Oskarovog života, dvanaest šalјivih i poetičnih dana, dvanaest dana ispunjenih zabavnim i diirlјivim ličnostima.

Pozorišnu predstavu “Gospođa Bovari” koja je nastala u produkciji Centra za kulturu Plužine i Alternativne teatarske aktivne kompanije (ATAK) – Podgorica publika će biti u prilici da pogleda u neđelju, 27.januara, u Velikoj sali KIC-a, sa početkom u 20 sati. “Gospođa Bovari” Gistava Flobera u dramatizaciji Vaska Raičeviča i u režiji Zorana Rakočevića, predstavlja intrigantno savremeno čitanje ovog klasičnog djela koje odaje svevremenost teme o prolaznosti života.  

Kolašinski “Korifej” teatar u KIC-ovom MAKADU će se predstaviti predstavom “Žena koja je skuvala svog muža” u poneđeljak, 28.januara u sali DODEST u 20 sati. Uloge u predstavi po tekstu Debi Izita i u kolektivnoj režiji tumače: Đorđije Tatić, Anđelija Rondović i Marija Đurić. Ovo je priča o upotrebi žene i prihvatanja muškarca i njegovih potreba kao obrasca za stabilan brak.

Višestruko nagrađivana predstava ”Demokratija/Demokracija” nastala kao autorski projekat Zijaha A. Sokolovića zatvoriće 4. MAKADO u utorak, 29.januara, u sali DODEST, u 20 sati. U predstavi pored Zijaha A. Sokolovića glumi i Dražen Šivak. Dramaturškinja predstave je Selma Paris.

Predstava ”Demokratija/Demokracija” je duhovita, kabaretski-poučna, uvjerljiva i kreativna priča o raznim oblicima uspjele i neuspjele demokratije.

 

Ulaznice za sve predstave u okviru četvrtog MAKADA su prodate ili preuzete.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6661

Objavio dana sij 23 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN