Čehovljev ‘Međed’ u džez maniru

U neđelju, 04. avgusta, u predivnom ambijentu-platou ispred Bogorodičinog hrama u Prčnju, poznati glumac Zijah Sokolović i ansambl Lolita su mnogobrojnu publiku oduševili. Izveli su Šalu za džez trio i jednog glumca Medvjed, na tekst Antona Pavloviča Čehova.

Džez trio činili su Primož Simončič (saksofon), Marjan Stanić (bubnjevi) Iztok Vidmar (bas gitara) koji su uz ubjedljivu interpretaciju i improvizaciju predstavljali žive likove iz ove humoreske. Plato ispred Bogorodičinog hrama bio je prepun a publika je bila oduševljena, kako pažnjom, humorom i savršenim izvođenem Zijaha Sokolovića, tako i dionicama mzičara.

Zijah A. Sokolović, glumac, autor je predstave Glumac… je glumac… je glumac, koju igra 41 godinu – odigrao ju je 1622 puta, a premijerno u 25 gradova svijeta. Autor je kabarea CABAres, CABArei, koji je odigrao 1377 puta za 26 godina   kabarea Međuigre 0–24, odigranog 374 puta za 13 godina. Za predstavu Medvjed, šale za džez trio i jednog glumca u deset slika, koju je napisao inspirisan djelom A. P. Čehova i koju igra već 22 godine – 122 izvođenja, dobio je dvadeset dvije nagradе Grand Prix na međunarodnim festivalima.

Ansambl Lolita osnovala su 1987. godine u Ljubljani trojica muzičara: saksofonista Primož Simončič, bubnjar Blaž Grm i basista Iztok Vidmar. Gitarista Samo Ljubešić pridružio se grupi poslije godinu dana, а kasnije je mjesto bubnjara preuzeo Mirsad Šabić. Prijateljstvo za Zijahom Sokolovićem proizašlo je iz saradnje na video-spotu, za pjesmu Modri voz, da bi potom zajedno postavili „humoresku za džez kvartet i glumca”, pod naslovom Medvjed. U toj predstavi bendu se pridružila violinistkinja Jelena Ždrale, a Mirsada je zamijenio Marjan Stanić, koji je bendu dao novi etno-balkanski stil.

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7570

Objavio dana kol 3 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN