Čardaci Hećim-age

Prije 8 godina glavar podgorički g. Mugoša i Podgorički parlament ocijeniše da Opštini Žabljak nedostaje mladih kvalitetnih kadrova neophodnih za civilizacijski razvoj varoši. Tako izgradiše dvije četvorospratne zgrade sa 14 stanova za mlade bračne parove, čije znanje nedostaje. Po dva stana od 35 m2 na jednom spratu i na vrhu zgrada dva stana od po 70 m2, za renomirane stručnjake visokog ranga koji neće drugačije doći u ovu nedođiju.

Zgrade su izgrađene na kraju varošice, daleko od svake infrastrukture, pa se odmah pojavila sumnja u stvarne razloge darovatelja, Hećim-age Podgoričkog. Stanovi su stajali neuseljeni 8 godina a da gradski oci nijesu ni pokušali da upecaju nekog eksperta mladog koji bi im pomogao u razvoju grada. Nije pokušana ni prodaja stanova za dobrobit Opštine i njenih građana. Koji li im stručnjaci nedostaju? U Žabljačkom domu zdravlja sada ima 10 ljekara, dakle zdravstveni kadar ne manjka. Nastavnika ima toliko da ne znaju šta će s njima. Policajaca ima kao pljeve. Na birou im se nalaze desetine visokoobrazovanih omladinaca. Kome sad stanove kadrovske dodijeliti muku su mučili brđanski oci varoški. A zasvrbljeli im dlanovi.

cardaci-hecim-age-w

Bivši Preśednik Žabjaka, g. Šljivančanin, nije u svoja dva mandata uspio privući niti jednog mladog nedostajućeg eksperta osim mladih šegrta i starih diletanata. Varoš i varošani su taljigali dalje a problemi su rješavani sakrivanjem pod tepih i zabijenjem glave u pijesak. Hećim-agine stanove bivši Preśednik nije smio dijeliti zbog straha od viših sila. Ipak, jedne noći, na kraju mandata, grupa vampira se oko ponoći počela gnijezditi u Hećim agine čardake. Predanje kaže da su karakondžule ulećele u stanove uz pomoć orginalnih ključeva. Međutim, karakondžule su nestale iz čardaka prije izlaska sunca jer je intervenisala policija a naša policija i vampire tamani. Poznato je da u Cnoj Gori tenci mogu biti suzbijeni silom. Prilikom bježanije od vampirolicije karakondžule nijesu uspjele da iznesu sve iz stanova kao npr. lustere i neke još vampirske sitnice. To bijaše prije dvije godine.

Najnoviji Preśednik, g. Vukićević, i sadašnja vladajuđa brđanska vrhuška, ocijenila je da Žabljaku ne trebaju novi moderni, pametni, stručni, mladi kadrovi, niti bračni parovi, već je najbolje ulaganje u iskušane, izanjđale, anahrone činovnike iz narodnog folklora devetnestog vijeka. Formiraše komisiju i donesoše pravilnik pa pretvoriše Hećim agine stanove u stanove činovničke ordije. Komisija je bila velika da bi pokazali svoju usaglašenost, demokratičnost i nepristrasnost prilikom podjele imovine koja im ne pripada. Podijeliše stanove namijenjenje mladim bračnim parovima potrebnim Opštini kao socijalne stanove – činovnicima administracije varoši. Dva najveća stana ostaše nedodijeljena a ta dva stana, kažu zli jezici, čekaju dva stara činovnika, dovoljno zarđala, zadrigla i ogrezla u varoškim spletkama i političkom tijestu provincijske zabiti. Ovaj grabež jasno pokazuje šta će se promijeniti kada u nedođiji sjaše Kurta (DPS-SD) a uđaše Murta (opozicija). Sedmoglava činovnička hidra je progutala narodnu imovinu, prevarila darodavce i pokazala šta joj je moto – da šklapi i ćorne sve što im pod ruku padne.

Nije to prvi put da lokalna birokratija zagazi u krimi priče. Ogrezli u haosu i činovničkoj raskalašnosti ne prezaju da transformišu imovinu Opštine u svoju prćiju. Prije desetak godina odbornici u lokalnoj skupštini su sami sebi podijelili opštinske placeve smatrajući da im to pripada čim su postali odbornici tj. da je opštinska imovina, imovina onih koji su izabrani da njome upravljaju te da je mogu dijeliti međusobno. Jasno da je uslijedilo krivično gonjenje odbornika a ko ima dovoljno mašte i malo razuma može sam pretpostaviti kako se završilo ovo šišnjarenje i gorštačko političko mudrovanje.

Podjela stanova u Hećim-aginim čardacima uoči izbora nije izazvala nikakvu reakciju opozicionih stranaka. Muče i opozicioni „kontrolori po dubini“. Mora da su preduboko ogrezli u kontrolu po dubini. Podjela stanova, uoči izbora, varoškim činovnicima a namijenjenih mladim, nedostajućim ekspertima tj. bračnim parovima je valjda normalna stvar za opoziciju-poziciju iliti Kurta i Murta savez. Ali Podgorički parlament a ni Hećim aga nijesu zahvatali u riznicu podgoričku da bi se rojilo gorštačko činovništvo pa se i darodavci moraju izjasniti da li se blago iz podgoričke riznice može tako arčiti.

Pozivamo Hećim agu Podgoričkog i Podgorički parlament na javno izjašnjenje!

 

Darko Stijepović,

Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5120

Objavio dana ruj 11 2016. u kategoriji Novinarstvo, Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN