Camerata Montenegrina

Koncert renomiranog dua Miran Begić (violina) i Predrag Janković (harmonika) i orkestra Camerata Montenegrina biće održan u okviru manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto 2018” u četvrtak, 31.maja, na Trgu nezavisnoti od 20:30.

 

Repertoar ansambla čine kompozicije koje pripadaju različitim muzičkim epohama i žanrovima, a u originalu su napisane za violinu i orkestar ili violinu i klavir. Uz poznata klasična djela, na programu koncerta naći će se i obrade crnogorskih tema u aranžmanu Begića i Jankovića.

 

            Predrag Janković je rođen 1976. godine u Podgorici, đe je završio nižu (klasa Anke Maliković) i započeo srednju muzičku školu. Srednje muzičko obrazovanje završio je u Kragujevcu u klasi prof. Jelene Grebović i prof. Radomira Tomića. Studije harmonike završio je na Muzičkoj akademiji A. Neždanova u Odesi (Ukrajina) u klasi prof. Vladimira Murze.  Magistarske studije završio je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji Ukrajine “P. I. Čajkovski” u Kijevu u klasi profesora Pavela Fenjuka. Laureat je brojnih nagrada i priznanja – prva Specijalna nagrada na Republičkom takmičenju u Podgorici (1993) sa maksimalnim brojem poena (100), prva nagrada u kategoriji dua na Republičkom takmičenju u Podgorici (1994). Jedno od najznačajnijih međunarodnih priznanja je prvo mjesto i specijalna nagrada GrandPri na međunarodnom takmičenju Baltika Harmonika u Sankt Petersburgu (1999).

Na međunarodnom muzičkom festivalu Muzika humana održanom 2001. godine u ukrajinskom gradu Zaparožju, proglašen je po anketi publike za učesnika sa najizrazitijim virtuozitetom. Nastupao je kao solista i sa različitim kamernim ansamblima i gudačkim orkestrima u zemlji i inostranstvu (Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Ukrajina, Rusija, Slovačka,Austrija, Francuska, Holandija, Finska Danska, Italija, Španija i Portugalija). Snimio je CD Virtouzna harmonika koji je ujedno i prvi CD klasične muzike za harmoniku u Crnoj Gori. Pored mnogobrojnih nastupa na koncertnim scenama širom Evrope i svijeta nastupao je na najznačajnijim muzičkim festivalima u Crnoj Gori: Kotor- ArtGrad teatar – BudvaA TempoBarski ljetopisEsspresivo. Profesor Predrag Janković radi na Muzičkoj akademiji, na predmetima: Harmonika, Kamerna muzika i ansambl harmonika, Metodika nastave harmonike sa pedagoškom praksom i Istorijski razvoj harmonike. Član je žirija na najprestižnijim takmičenjima za harmoniku kao što su: Susreti harmonikaša – Pula, Svjetski trofej Svjetski kup. Predavač je na majstorskim radionicama za učenike i studente sa muzičkih akademija u zemlji i inostranstvu. Osnivač je i direktor Međunarodnog muzičkog festivala za klasičnu harmoniku Harmonika Fest, na kojem su nastupili najznačajniji svjetski umjetnici na harmonici: Renzo Ruggieri (Italija), Pavel Fenjuk (Ukrajina), Roman Žbanov (Rusija), Dominik Emorine (Francuska), Boris Lenko (Slovačka), Petar Marić (Srbija), Stjepan Hauser (Hrvatska) i drugi. Na ovom Festivalu, koji se održava u Tivtu nastupa oko 100 umjetnika iz nekoliko zemalja, a stručni žiri čine najeminetniji svjetski umjetnici na klasičnoj harmonici. Harmonika fest’ se ubraja među najznačajnije evropske festivale za harmoniku i ove godine će biti održano sedmo izdanje festivala. U okviru njega, profesor Janković je organizovao majstorske radionice za učenike i studente sa odsjeka za harmoniku. Predavači, koji su radili sa učenicima i studentima, istaknuti su profesori i umjetnici sa poznatih svjetskih konzervatorijuma i muzičkih akademija: Vladimir Murza (Ukrajina), Pavel Fenjuk (Ukrajina), Roman Žbanov (Rusija), Dominik Emorine (Francuska) i drugi. U julu, 2012. godine je održao koncert sa etno-džez bendom Balkan River of Music, na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu. Bio je član  pregovaračke grupe 25. za Nauku i istraživanje, u cilju pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Trenutno je pored pedagoškog rada aktivan i kao koncertni izvođač i predavač na majstorskim radionicama u okviru festivala za harmoniku širom Evrope i svijeta. Studenti iz klase profesora Predraga Jankovića su pobjednici mnogih međunarodnih takmičenja za harmoniku.

 

Miran Begić (1975) rođen je u Podgorici đe je završio nižu i srednju muzičku školu u klasi profesora Vilija Ferdinandija. Debi sa Simfonijskim orkestrom imao je sa svojih 13. godina izvodeći koncert Feliksa Mendelsona u e-mollu. Na Muzičku akademiju se upisao u Podgorici – klasa profesora Miroslava Rusina, a diplomirao je na Cetinju, u klasi profesora Uroša Pešića. Magistarske studije iz violine kao i specijalizaciju iz kamerne muzike je završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora Pavela Vernjikova i Erika Grinberga. Njegova izvođačka aktivnost je vezana za koncertne podijume Italije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Austrije, Francuske, Engleske, Libana, Bugarske, Švedske, SAD i Rusije. Nastupao je sa umjetnicima poput: Alexander Bonduriansky, Wilfried Strehle, Guigla Katsarava, Peter Langgartner, Jaroslav Nadrzicky, Viktor  Uzur, Ljubisa Jovanovic, Herbert  Kefer, Barbara Hendrix, Sergey Smbatyan, Jean Reis, Darinka Matić-Marović. Više puta je nastupao kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i međunarodnim studentskim orkestrima. Od 2001. godine nastupao je na preko 150 resitala u saradnji sa pijanistom Bojanom Martinovićem, sa kojim takođe djeluje u okviru klavirskog tria Tritonus. Snimao je za RTCG, RTS i RT Grčke. Na republičkim i saveznim takmičenjima mladih muzičara osvajao je prve nagrade; dobitinik je prve nagrade na VI Međunarodnom takmičenju Petar Konjović, u Beogradu. Angažovan je kao vanredni profesor na predmetima violina i kamerna muzika na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Od maja 2011. godine, održava masterclass-e na Konzervatorijumu „P. I. Čajkovski” u Moskvi za studente violine. U oktobru 2014.godine nagrađen je tittulom počasnog profesora Državnog muzičkog Instituta Ipolitov – Ivanov u Moskvi. U period od 2010. do 2016. obavljao je funkciju dekana Muzičke akademije na Cetinju đe je angažovan kao redovan profesor na predmetima violina i kamerna muzika. Osnivač je i umjetnički direktor Ljetnje akademije ifestivala “Esspresivo”.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6132

Objavio dana svi 30 2018. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN