Budvanski krug Vide Ognjenović

U okviru III književnog festivala „Ćirilicom“ u četvrtak, 5. septembra od 21 čas na Trgu između crkava biće upriličen program pod nazivom „Budvanski krug Vide Ognjenović“ u kojem učestvuju: rediteljka i književnica Vida Ognjenović i mr književnosti Božena Jelušić.

Budvanski krug Vide Ognjenović tvore Kanjoš Macedonović (1989), Trus i trepet (1994), Jegorov put (2000), Don Krsto (2007). Autorka je u Budvi i Paštrovićima otkrila „ružu mitova“ i „ružu legendi“, brižljivo je istraživala raznorodnu građu, kretala od istoriografskih tragova da bi u njima prepoznala i uz pomoć dokumenata na nov način ispričala vječite priče o čovjeku i njegovom trajanju. U isto vrijeme, Vidinim dramama je „pohranjeno“ i naše vrijeme, njegovi problemi i kontroverze.

U Vidi Ognjenović je Budva dobila svojevrsnu zavičajnu autorku, spisateljicu koja je svojim dramama uspjela da na sceni pokrene i oživi literarno i jezičko nasljeđe, običaje i kulturu, legendu i istoriografiju ovog kraja.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7625

Objavio dana ruj 3 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN