Broj turista

Mršava turistička posjeta, poluprazne ulice i plaže u Tivtu, Budvi, Herceg Novom, Ulcinju itd.  U Žabljaku i Kolašinu nema turiste puškom da ga gađeš. Ali to je varka kažu. U stvari je krcato sve. Iz TO Tivta tvrde da su turisti skriveni i ima ih 3551 a to je 6% više nego lani. Taman posla kad pobjedu na izborima ne bi slijedila navala turista. Čemu da zahvalimo za prosipanje ove diletantske magle? Jasno, novim izborima i sklonošću raje da vjeruju u sve šarene laže televizijske. Komično je gledati lov turističkih tv trčilaža na strance kako bi iznudili uvijek istu izjavu o zemlji ljepote. Ministar turizma g. Gvozdenović je zimus na molitvenom doručku izjavio da se broj američkih turista u Crnoj Gori povećao za 38% a da su ostali Evropljani prosto nasrnuli u Crnu Goru. Međutim, broj USA turista se povećao samo ako su uračunali u statistiku i generala Bredšoa i marince sa brodova.

Pustinja w

Takođe, ove godine i slijedećih četiri očekujmo nagli skok turista iz Kine. Jer će svi kineski radnici na auto putu biti prekomandovani u turiste. Musafiri i rabadžije koji provedu 2 sata na putu kroz Crnu Goru za Albaniju i Grčku, uračunavaju se u turiste. Broj ulazaka na granicama se pretvara u broj turista kao dokaz uspjeha u turističkoj promociji Crne Gore. Tako i domaći vozači kamiona postaju turisti kao i domaćice koje idu za zembilj u Skadar na pjacu, u Prijepolje i Trebinje. Broj ulazaka u Crnu Goru nikada nije razlučen od broja ulazaka turista. Turisti koji odu na uzlet u Dubrovnik nijesu isti turisti već novi. Naravno, da bi se naduvao balon sa brojem turista i dokazao turistički procvat dok je sva ostala ekonomija zavijena u crno. Način računanja broja turista u NTO je slijedeći: dobije se broj prijavljenih a onda lokalna TO, prema naređenje iz NTO, ofrlje dodaje broj procijenjenih turista koji se skrivaju. Zato imamo svake godine minimum po 6% više turista u svako doba a nekad i onih 38% pomenutog turističkog Minhauzena Gvozdenovića. U Žabljaku su u julu prošle godine imali povećanje broja turista od 30 %. Nesmije se vjerovati rođenim očima od ovih mađioničara.

Tv Bastilja već godinama usijava turističku javnost najavama o turistima iz Dubrovnika i Hrvatske na Vučju a već dvije godine nema jedne pahulje na Vučju niti jednog jedinog gospara Dunda Maroja. Krnovska komična turistička ponuda je sada obogaćena brujanjem, klepetanjem, fijukanjem i zukom vjetrenjača. Dubrovčani jesu bili najbrojniji gosti Žabljaka do 1991 godine. Potencijal Dubrovačke rivijere jeste ogroman ali Tv bastiljaši zaboravljaju lumbardanje po Dubrovniku i pohare Konavala. Dubrovčani na Vučju su naša turistička info realnost.

Glavar iz CTU, Radulović, prije par godina je telalio o turistima iz Bjelorusije i Ukrajine u sred rata. Sada je najavio turiste iz Azerbejdžana, Irana, Brazila i Indije. Čudi nas da nije najavio Sirijce. Kakvo lagano poigravanje kompetencijom. Ali i dokaz da ovaj šarlatan svojim komičnim i bizarnim izjavama pretvara CTU u ured za proizvodnju predizbornih pataka. Humorističan pristup turističkom stvaralaštvu u Crnoj Gori je prvi pokazatelj racionalizma i osvješćenja o realnoj poziciji turističke ekonomije Crne Gore. Nije zdravo shvatiti bez humora obećanja o 42 hotela na Žabljaku, o turistici Azerbejdžanici Mahidevran ili o turisti sultanu Al Nahijanu iz Abu Dabija.

Godinama se niže neuspjeh za neuspjehom na zapadnim tržištima i živi se potpuno od turista i paradajza iz okruženja. Ne obraćamo se Njemačkom turisti već Japanu. Zaludu strategije i inovirane strategije. Propagandna komična megalomanija postaje izvitoperena karakteristika turističke promocije. Koja baba neće ustvrditi da smo turistički div, ništa Montekarlo. Rvamo se sa mega strukturama na globalnom nivou a ratuje se sa Njemačkom, zemljom čiji turisti najviše putuju u inostranstvo. Više Japanaca dođe u selo Japan kod Andrijevice nego što ih dovede Ministar Gvozdenović. G. Gvozdenović je mnogo puta prešpartao Kanadu i telalio o kanadskim turistima ali, ako mu izuzmemo rođačke pośete sestri, nije bilo koristi od landaranje Ministrovog po Kanadi. To su samoobmane i sitni politički interes umjesto strategije i vizije. Da li je  važan broj turista ili broj eura koji se zaradi od turizma?

Lakovjernosti puka odgovaraju megalomanske opsjene. Što veća opsjena to veća šansa da se začaraju gorštaci. U siromaštvu u kojem su samo im se iluzije i mogu prodati. Postizborni mamurluci i triježnjenje će trajati taman do novog kruga partijskog biranja. Jedino što ponosni brđani ne vide je kojom brzinom komšije prolaze pored nas.

Darko Stijepović
Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5016

Objavio dana srp 22 2016. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN