Brđanski bluz – elektrokaroca u Žabljaku

U Žabljaku se, u oktobru 2018, Premijer Marković provozao električnim vozilom. Električna kola su koštala 50.000 eura a kupili su dobroželatelji iz NLB banke da usreće brđane i nacionalne parkove Crne Gore. Poređenja radi, istovremeno je TO Cetinje nabavila 3 elektrobusa za 48.000 eura. Ostavljamo mogućnost da su slovenski lihvari nabavili Rols Rojs među elektromobilima. Ova žabljačka elektokaroca može voziti desetak putnika. Napravljena je od teneće i pleksiglasa pa je dobra jer u CG ima limara na svakom koraku.

Lokalne poglavice žabljačke su digle na sva zvona da će elektrika voziti skijaše cijelu zimu na skijalište S.kuk. Razgracijao se bijaše i Klica efendija, manager nac.parkova CG, koji odlično zna šta znači logistika i snabdijevanje jer je prije nacionalnih parkova radio na poslovima otkupa pečuraka u Žabljaku. Medijski telali su pozitivno graknuli i pohvalili ovu elektrifikaciju.

Naravno, i ovaj put je to bio pucanj u prazno i obijesno šenlučenje. Stvarnost je da električna lama čuči u garaži vatrogasaca. Električno vozilo je dato vatrogascima na korišćenje tj tu je bačeno prije nego ga odvezu na otpad. Lokalni poglavari nijesu znali šta da rade sa skupocijenim poklonom. Neizgovoreni podtekst je bio: šta nas snađe od ovijeh Slovenaca, šta ćemo sad. Žabljačke brdske poglavice više ne kamene o elektrici, od Klice efendije ni glasa ni avaza a ni od telala iz medija. Elektrobus nije ni ukresan ove godine a kamoli vožen. Bolje i to jer su službena vozila žabljačke opštine nedavno gazila turiste i pravila karambol na parkinzima.

Vatrogasna služba Opštine Žabljak koja upravlja elektrobusom je krpa potirača za sve. Recimo, bager koji je neko donirao Opštini Žabljak vozi vatrogasac. Vatrogasna služba je metastazirala u vrstu komunalnog preduzeća jer upravlja građevinskim mašinama i vrši poslove čišćenja kanalizacije, iskopa zemlje, sve građevinske radove, uklanja smeće itd. Sada čuva i vozi elektrobuse.

Komunalno preduzeće Žabljak i autoprevoznici su dobili konkurenciju od vatrogasne jedinice. S obzirom da vatrogasna služba nije od osnivanja ugasila nijedan požar, a debelo koštaju, neka se bar bave nečim korisnim – nek pune, čuvaju i voze elektrobuse i nek voze bagere.

Nijesu poglavice brđanske bez neke logike. A možda je vožnja elektrobusa i rovokopača i čišćenje ulica i kanalizacije dio treninga vatrogasilaca? Zašto sav ovaj galimatijas? Jasno, radi para i neznanije. Ipak, bizarno je spojiti vatrogašenje, kanalizaciju, rovokopanje i elektroprevoz u vatrogasnu udrugu. Ništa nije čudno u tamnom vilajetu. Lokalni indijanci i ljubitelj elektrike i regionalnog razvoja, Premijer Marković, i eto bizarnosti i hajdučije. Više se ne zna ni ko upravlja vozilima, ni čija su, ni zašto su. Premijer zlatnog srca, slovenski lihvari i njihovi brđanski pajtaši.

Postoji još jedna kvaka. Gorjanici su dobili od darodavca elektromobil bez punjača. Sa utikačem koji oni imaju elektrokaroca se puni strujom cijeli dan. Sad se čeka punjač, najvjerovatnije onaj spori od 5-6.000 eura. Dok stigne punjač do vatrogasilaca cijena će već biti narasla na deset i više hiljada.

Mislimo da svako zna na šta mislimo. Kad ga dobiju biće zaludu jer su ogromni akumulatori stajali dugo neupotrijebljeni. Šta se inače dešava sa akumulatorima koji već godinu stoje u vozilu na vrhu planine? Da li bi neko od gorjaničkih poglavica u svojem autu ostavio akumulator da trune godinu dana? A akumulator u elektromobilu košta polovinu te skalamerije. Kad se sve sabere i oduzme možda je najbolje električnu karocu odmah poslati u električno smeće, na električni otpad ili reciklažu a začarane elektrikom, Premijera, slovenačke lihvare, žabljačke dizdare i medijske tevabije babi da im salije stravu.

Da li ovo postoji još neđe, kupiti elektromobil za 50.000 eura, jednom ga provozati, i to Premijera, i onda ga baciti u smeće? I jeste bilo bizarno na prvom i jedinom vozikanju elektrokaroce jer prilikom poklanjanja ovog skupocijenog električnog fijakera nije bio prisutan niti jedan jedini građanin Žabljaka. Bili jesu Preśednik lokalni i njegov zamjenik ali oni nijesu žabljačani. Nemušti poklon neznanima. Ovo nije za smijeh ovo je za lelek.

Da li je slučajno ili ponovo bat pa se i ovo elektrovozilo pojavilo u Žabljaku kad je Eksplorer dobio koncesiju? Đe god ovaj Eksplorer ili Premijer kroče nekako se u isti vakat potrefi elektrokaroca. Koga su trebala da voze električna kola od 10 śedišta?

Možda samo počasne konzule ili one koji prvi ujagme da śednu ili samo bekrije sa terevenki iz jezerskih mehana. A možda je elekrični furgon bio namijenjen za vožnju klijentele „eco lodge“-eva famoznog zakupca na Crnom jezeru koji je sada “puko“ pa je i elektrobus postao nebitan. Ipak, dobra stvar kod ovih elektrobusa je što ih svaki limar može servisirati. Čudi nas da se UNDP-pi niđe ovđe ne pominje jer oni znaju, kao na Biogradskom jezeru, šta je niskokarbonski turizam i koliko je sve ovo investiranje lijepo i lihvarski održivo.

 

Darko Stijepović

Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7334

Objavio dana srp 11 2019. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN