Brđanski bluz: Sportska dvorana na vrhu planine

Ulazimo u četvrtu godinu od svečanog premijerovog otvaranja sportske dvorane u Žabljaku. U studenu dvoranu na planini može stati cijeli Žabljak i još da ostane poluprazna. I u ovom slučaju Premijer Đukanović je otvorio fatamorganu tj još jedno Potemkinovo selo. Đilasali su po dvorani razni „sportisti“ ali realno do sada dvorana nije radila. Za ovo vrijeme održano je 5-6 utakmica školaraca. Ljetos je u dvorani bio 10 dana jedan rukomentni klub, nešto policije i Premijer Marković koji je ošinuo ping-pong lopticu. Premijer misli da zasjeni prostotu a dokazuje samo svoju demagogiju jer se samoreklamira u promašenoj investiciji. Ova virania je papreno koštala a za u dvoranu bačene pare se moglo mnogo štošta korisno u Žabljaku uraditi.

Dvorana je koštala 3 miliona eura iako je u projektu je stajalo 1.250.000 eura a klizalište sa svom infrastrukturom je nestalo iz projekta. Ko li je zapržio ovu sportsku čorbu? Finansijeri projekta su Crna Gora i Slovenija. Sada finansijeri ne znaju šta da rade sa dvoranom. Naši činovnici su oduvijek fascinirali birokratskom obiješću, zlokrpljenjem, šarlatanstvom i megalomanijom dok smo Slovence smatrali racionalnim. Prije dvije godine je slovenački ambasador Gašparič izjavio da sagledavaju mogućnosti da dvorana bude održiva. Dakle, uložili su pare u potpuno promašenu investiciju i razmišljaju nekolike godine poslije izgradnje kako da posluje održivo. Hvala na pomoći, nijeste trebali!

Preśednik Opštine Žabljak je primio nagradu za uspješno podizanje dvorane od Agencije za lokalnu demokratiju. Dok su sve dvorane u Crnoj Gori potonule ili je većini dvorana samo nos iznad vode vozdiže se još jedna pregolema promašena dvorana, još jedan spomenik bahatosti, promašajima, lihvarima i hoštaplerima. Budžet Opštine Žabljak opterećen je sa 50.000 eura, svake godine, da bi dvorana „radila“. Žabljak nema nijedan sportski klub i najsiromašnija je opština u Crnoj Gori, sa oko 2500 stanovnika, većinom penzionera. Osnovna škola ima 180 đaka i ima svoju školsku dvoranu već 50 godina. Balon dvorana iste veličine kao ovaj ledeni dinosaurus može se podići za par dana a troškovi su 10.000 eura. Balon dvorana se može skloniti u svako doba za jedan dan a betonski dinosaurus nikad. Postoji još nekoliko mnogo jeftinijih načina da se obezbijedi dvoranski prostor za sportiste ali kad je slovenački humanitarni bal nek je maskenbal.

Kako će se grijati golema dvorana kad je prośečna temperatura u Žabljaku u toku 8 mjeseci stalno ispod nule? Kako će se čistiti snijeg oko dvorane kad sa ogromnih krovova dvorane odjednom sleti 1000 m3 snijega koji zatrpa sve, i parkinge, i ulaze, i pristupne puteve, do visine od 4-5 metara. Cinici bi rekli da će snijeg utopliti dvoranu. Projektant iz Danilovgrada nije shvatio šta je to snijeg te je na dvorani okrenuo krov tako da sav snijeg sa ogromnih ploha krova pada pravo na ulaze u dvoranu, parkinge, i na, srećom neizgrađenu, arenu klizališta. Ko će da plaća čišćenje? Kako ovu ekstravaganciju ne viđeše Slovenci? Možda će da prave tunele do dvorane. Kada sirotinja počne da izigrava trulog milionera onda se to uvijek završi dronjavim odijelima, milostinjom, postom i jektikom.

Od otvaranja sportski mamut nijednom nije očišćen jer nema para. Do sada je dvorana ledenjača već dva puta remontovana. Jednom je stigao šleper pur-pjene, silikona i ostale kotlokrparske opreme da zapuše prozore kroz koje mećava unosi snijeg ili piša voda u dvoranu, da začepe klimatizaciju koja kaplje, malter i pločice da pokrpaju. Drugi remont je bio tokom opremanja dvorane. Muktaši su ugradili kuglanu sa otpada. Poslije skandala koji je izbio  razdrndani škart je zamijenjen drugom jeftinom kuglanom. Tvrde da je kuglana koštala 200.000 eura! Aman, ljudi! Kuglana je u prostoriji širokoj 5 metara i ima 4 staze. To treba viđeti da bi se shvatile razmjere šarlatanstva i mešetarstva.

Kako uposliti ledenu dvoranu dinosaurusa kad stanovništvu to ne treba a drugih trošadžija nema? Kako ovi slovenački gulanferi gledaju objekat koji je toliko koštao a niko ga ne koristi i pred očima im propada od vremena? Dok na jednoj strani gradonačelnik žabljački želi zagrijavati ledenu pećinu-dvoranu studenicu na vrhu planine za sportiste iz komšiluka i množiti sportsko činovništvo na drugoj strani isti gradonačelnik nema novaca za prevoz đece iz 6 poddurmitorskih sela do osnovne škole. Da zasluže prevoz đeca moraju da štrajkuju. Dakle, dvorane je dekadencija i obijest, mešetarstvo i jeftina demagogija.

Za do sada održane aktivnosti u dvorani ledenjači niko nije platio nikome ni jedan cent. Što bi rekao onaj filozof grbaljski – pa niko nije oštećen, svi su imali koristi, zar ne? Jeste fatamorgana, Žabljak dobio sportsku dvoranu za džabe, sportaši se sportom bave za džabe i niko nikom ništa ne plaća niti duguje. Ipak, na kraju lumperajke će stići račun. Sada vidimo da su ućarili slovenački fantovi i neke domaće šićardžije. A gorjanici tj brđani već plaćaju svojom čaprom iako misle da im je pala śekira u med.

 

Darko Stijepović

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5838

Objavio dana lis 24 2017. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN