Brđanski bluz 2018 – Kurata sreća

Hotel Planinka nekad

U poplavi obećanja, optimističkih najava i mudrog predviđanja bolje budućnosti, naš Premijer Marković, ustvrdi i da je ova turistička sezona najbolja odkada postoji turizam u Crnoj Gori. Čekaj malo, pa i šesterostruki premijer Đukanović je tvrdio, mi ko Monako, mi ko Montekarlo, tučemo sve u Evropi po privrednom rastu. Premijer Mraković tvrdi da je zaposlio 11.000 Crnogoraca ove godine… Istorija se ponavlja. Najnoviji svečarski dokaz je da godišnje nagrade Divlja ljepota za najbolje hotele u Crnoj Gori odoše crnogorskim patriotama iz Britanije. Radujmo se, biće malo posla za konobare i sobarice, za 250 eura mjesečno. Kurata sreća na sve strane. Desetine miliona se ulažu već godinama na śever države, tvrde telali, Premijer i TV Bastilja. Da li je turistička blamaža i groteskni događaj dodjela nagrada za najbolji hotel patrioti Englezu a da nema nagrade za bilo kakav hotel ili bar mehanu na Śeveru?

Hotel Planinka danas usred turističke sezone

Zaista, nema novih hotela ni hotelčića na Śeveru a već su ranijih godina svakoj mehani Divlju nagradu dali. Vladine tevabije tvrde da je Vlada uložila desetine miliona da pomogne siromašnim brđanima ali ove godine ne bi ni čajdžinice na Śeveru koja bi zaslužila pominjanje a kamoli nagradu. Sirotinja turistička se ne da sakriti, niti tiho gušenje gorjanika tj gorskih nesretnika koji su gore ostali. Pa kako je ova sezona najbolja u CG povijesti? Možda je najbolja za Engleze, Arape i Azerbejdžance u CG ali za Crnogorce i gorštake ne može biti.

Godine 2018. turistička sezona je za turizam na Žabljaku ravna kataklizmi. Najveći hotel na Śeveru, a ne samo u Žabljaku, Hotel Planinka, A kategorije, ove godine je zatvoren da se nikad više ne otvori, a trebao je za tri godine od prodaje imati 5 zvjezdica. A prošlo je 15 godina od prodaje. Kad su ga zulumćari đukanovićevi dobili u ruke Hotel Planinka je bio beba, imao je 10 godina.

Hotel Durmitor neposredno prije rušenja

Hotel Durmitor, najstariji i jedinstveni spomenik turizma i ljepote, tradicije i ponosa, mitska građevina, srušen je u divljačkom napadu šizofrenih crnogorskih elita nerazvoja i nekulture. Slika ovog hotela u pejzažu Durmitora bila je jedina slika iz Crne Gore koja se našla na stranici Google-ovog pretraživača. Grčki Herostrat Statis i njegov pajtaš Đukanović sada hoće da naprave još stariji i ljepši Hotel Durmitor kao što su njihova duhovna braća iz Trebinja htjela da, prije tridesetak godina, Dubrovnik izgrade još starijim i ljepšim. Turisti su ipak bili oduševljeni čak i ruševnim hotelom Durmitor pa se više turista fotografisalo ispred njega nego na Crnom jezeru. Evo, ušli smo u treću godinu Statisa Herostrata a na mjestu hotela Durmitor stoji samo rupa, logorska žica i lebdi duh srušene građevine.

Hotel Jezera

Hotel Jezera, koji je dobio dva puta srebrne pahulje, kao vrhunac zimske i planinske turističke ponude Jugoslavije, je u ruševinama kao da je tučen haubicama i kao da je pred njega pala „majka svih bombi“ (ona bomba od 10 tona), toliki je krater ispred njega već 15 godina. Savjet za privatizaciju i Premijer štite tranzicionog prevaranta koji je bio dužan da za tri godine renovira hotel do nivoa pet zvjezdica.

Decenijama obećavaju premijeri i ministri ali uvijek ćorak. I za ova obećanja nova kažemo im: Znam te puško kad si pištolj bila. Trenutno, u Žabljaku rade dva mala hotela a ostali hotelčići su zatvoreni do Nove godine. Radiće par dana a onda ponovo katanac. Svi oni nemaju kapacitet i nivo jednog uništenog hotela kao što je hotel Planinka. U doba turskog carstva Žabljak se zvao Anovi (Hanovi) i više hanova je radilo no danas. I za vrijeme Austrougara nije se ugasio kiridžijski turizam. Manje turista jeste sigurno bilo 1942. kada je Žabljak sagorio a sa njim i svi hoteli. Poslije tridesetogodišnjeg iskustva tj višedecenijskog survavanja možemo reći da ovaj brod nema kormilara. Vode nas morske struje i okreću vjetrovi kako oni hoće.

‘Ala kardaš čudnijeh prilika, more joldaš dobro biti neće.’

 

 

Darko Stijepović

Centar za razvoj Durmitora

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6591

Objavio dana pro 14 2018. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN