“BRANA I KULTURA” – DŽELETOVIĆ

8cd11a16dd9cbbda473119fbc46e7d78Dodjelom nagrada, sinoć je, u Herceg Novom, završen ovogodišnji sajam knjiga Trg od knjige, na kojem su za osam dana organizovana 22 književna, dramska i likovna programa i predstavljen rad 25 izdavačkih kuća iz Srbije i Republike Srpske.

Žiri je donio  odluku da “Plaketu za izdavački poduhvat godine” dodijeli SANU-u i Izdavačkoj kući Zavod za udžbenike- Beograd, za izdanje: Rječnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture.

Izdavačko preduzeće Arhipelag, Beograd, za ediciju Dela Danila Kiša, koja obuhvata ostvarenja Danila Kiša, uz priređivanje Mirjane Miočinović, nagrađeno je Plaketom za ediciju.

Knjiga Simeona Marinkovića: Priče od A do Š za koju su ilustracije uradili Tihomir Čelanović i Dušan Pavlić, izdavačkog preduzeća Kreativni centar, Beograd, ponijela je epitet Najljepše knjige 13 Međunarodnog sajama knjniga.

Ilustrovani rokenrol vodič, Davida Vartebedijana,Izdavačka kuća Pčelica, Podgorica-Čačak dobila je Plaketu za dječiju knjigu godine, jer je “ispričana kroz maštovito sjedinjavanje tekstualnog i vizuelnog doživljaja značajnih kompozicija.”

Dobitnicima nagrada plakete je uručio Vladimir Dželetović, sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti i lokalnu upravu Opštine Herceg Novi.

“Namjera je organizatora Trga od knjige, Gradske biblioteke i čitaonice, kao i Opštine Herceg Novi, da uprkos takozvanim savremenim trendovima kojima se često banalizuje i obesmišljava svaka vrijednost, ugrade još koji kamen u bedeme u kojima se gradi brana i kultura”, kazao je Dželetović i podsjetio da su ove godine na Trgu od knjige obilježena tri značajna jubileja: 80 godina od rođenja Danila Kiša, 50 godina od smrti Aleksandra Lesa Ivanovića i 100 godina od rođenja Branka Ćopića.

“Svaka nagrada koliko govori o onome ko je njen laureat, isto toliko govori i o onima koji uspostavljaju kriterijume. Ja sam zato bio siguran da će Rečnik likovnih pojmova i arhitekture, što bi rekli likovna enciklopedija, u ovom gradu tako punom svjetlosti, tako punom te neke praizvorne ljepote, u podneblju koje su obilježili Lubarda, Lainović, Dado Đurić, danas Vojo Stanić, da prosto nešto što tako sveobuhvatno i tako temeljno dodiruje temu likovne umjetnosti, dobiti nagradu”, kazao je u ime nagrađenih Dragoljub Kojčić.

U programu zatvaranja ovogodišnjeg Trga od knjige nastupila je novska grupa Castel Nuovo.

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=3934

Objavio dana srp 29 2015. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN