Dalje od “božije čestice”

Otkriće „božije čestice“ pokreće potragu za novim subatomskim česticama.

Skoro pedeset godina pošto je postojanje čestice prvi put teorijski predloženo, izgleda da je Higsov bozon najzad potvrđen ogledom. To je istorijsko otkriće koje otvara cijelu novu grupu istraživanja u fizici.

Naučnici koji rade na velikom hadronskom sudaraču kraj Ženeve, najsnažnijem ubrzivaču i drobilici atomskih čestica na svijetu, izjavili su da imaju dovoljno podataka da mogu da objave da su otkrili novu česticu. Ona u mnogome podsjeća na neuhvatljivog „higsa“ ali su se stručnjaci odmah ogradili, naglasivši da još ne mogu tačno da potvre da se radi baš o njoj.

Fizičari koji rade na velikom hadronskom sudaraču ubrzavaju zrake protona duž 27 kilometara duge kružne trase i čeono ih sudaraju kada dostignu vrlo veliku brzinu – nadajući se da će u krhotinama otkriti Higsove bozone. Međutim, teoretičari su takođe predviđeli da će se bozoni pojaviti kratko – veoma brzo će se raspasti na određene vrste subatomskih čestica. To znači da stručnjaci koji na dva velika detektora, CMS i ATLAS, prate ishode sudara grozdova protona – ne mogu da vide same Higsove bozone –već samo proizvode njihovog raspada.

Stručnjaci su uočili da se nova čestica razlaže na Z i W bozone (prenosioce slabe sile) i fotone – baš kao što je teorija predviđela za slučaj Higsovog bozona. Otuda i nada da su mu na tragu.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=2118

Objavio dana ruj 1 2012. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN