BIJENALE CRNOGORSKOG TEATRA 2014

bijenale-bilbord

Novo izdanje Bijenala crnogorskog teatra 2014 u izvršnoj produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta održaće se od 6. do 15. oktobra. Na nacionalnom pozorišnom festivalu će biti izvedeno 10 predstava u okviru tri selekcije: Selekcije, Selekcije Plus i Selekcije Off i jedna predstava u okviru programa Gost Bijenala.

Program Selekcije, po izboru Nataše Nelević čine predstave „Očevi su grad(ili)“, autorski projekat Borisa Liješevića, Crnogorskog narodnog pozorišta, „Opera za tri groša“, Bertolda Brehta i Kurta Vajla, u režiji Tomija Janežiča, Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, „Koza ili ko je Silvija“, Edvarda Olbija, u režiji Danila Marunovića, Crnogorskog narodnog pozorišta,  i „Everyman Đilas“, Radmile Vojvodić, u režiji Radmile Vojvodić, Crnogorskog narodnog pozorišta.

U okviru Selekcije Plus, koju čine predstave crnogorskih autora nastale van Crne Gore, na Bijenalu će biti izvedene tri predstave po izboru selektorke Ane Tasić:  „Čarobnjak“, Fedora Šilija, u režiji Borisa Liješevića, Narodnog pozorišta iz Sombora,  „Garderober“, Ronalda Harvuda, u režiji Veljka Mićunovića, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora,  i „Tobelija“, Ljubomira Đurkovića u režiji Nicka Uppera, Dramskog teatra iz Vrace, Malog dramskog teatra iz Bitolja i Festivala Ex Ponto iz Ljubljane.

Selekcija Off obuhvata tri predstave nezavisne produkcije, po izboru Lidije Dedović: „19. Decembar – Dan poslije“, Vaska Raičevića, Stefana Boškovića i Dragane Tripković, u režiji Ane Vujošević, Alternativne teatarske aktivne kompanije, plesna predstava „Daj mi ruku“ i „Ići kroz“, baletske trupe Ballo i „Ruža sa dva mirisa“, autorski projekat Gorane Marković i Jelene Minić.

Gost Bijenala je Novosadsko pozorište (Ujvideki Szinhaz), čiji će ansambl izvesti predstavu  „Neoplanta“, po motivima istoimenog romana Lasla Vegela, u režiji Andraša Urbana, predstava koja je na prošlogodišnjem Sterijnom pozorju proglašena najboljom predstavom festivala.

Bijenale je takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati žiri koji čine  književnik i publicista Laslo Vegel iz Novog Sada, prof. dr Darko Lukić iz Zagreba, teatrolog dr Blaž Lukan iz Ljubljane, Liljana Mazova pozorišna kritičarka iz Skoplja i crnogorski glumac Mirko Vlahović. Za predstave koje će biti izvedene u programu Selekcija biće dodijeljene  nagrade za nabolju predstavu, najbolju režiju, nagrada za domaći dramski tekst, nagrada za glavnu mušku ulogu, nagrada za žensku glavnu ulogu, nagrada za epizodnu ulogu i nagrada za autora saradnika. U Selekciji Plus i Selekciji Off biće dodijeljena po jedna nagrada za autorsko ostvarenje.

U okviru pratećeg programa Bijenala crnogorskog teatra biće priređene festivalske debate, promocije i pozorišne radionice.

Poseban akcenat ovogodišnjeg pratećeg programa Bijenala je na izdavačkoj djelatnosti, pa će tako biti organizovana promocija knjige „Crnogorci na sceni“, autora Sretena Perovića, knjige Darka Lukića „Uvod u antropologiju izvedbe/Kome treba kazalište?“, In patria“, Varje Đukić, kao i predstavljanje Biblioteke ARS Scena, izdavačke kuće Clio iz Beograda koju će predstaviti Zoran Hamović i Nebojša Bradić, dok će gosti na promociji zagrebačke izdavačke kuće Lykam International, biti Eugenia Ehgartner i Boris Senker.

 

U Crnogorskom narodnom pozorištu održaće se i tri debate: festivalska debata pod nazivom „Šta je nama Bijenale – socio-kulturni učinak nacionalnog pozorišnog festivala, animaciona debata „Obrazovni programi institucija kulture: popularizacija umjetnosti – nove prakse, stara iskustva“ i Gest debata na temu Pozorišno svjedočenje: koncepti istinitosti u savremenim pozorišnim praksama.

U saradnji sa Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja biće održana  radionica pod nazivom „Postdramsko i dramsko – agon ili kontinuitet“, koju će mentorski vodi prof. Stevan Koprivica uz predavanja prof. dr Ivana Medenice.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Na ovogodišnjem Bijenalu crnogorskog teatra neće biti izvedene, takođe selektovane predstave u programu Selekcija, „Filomena Marturano“, u režiji Jagoša Markovića, i koprodukciji Gradskog pozorišta iz Podgorice i tivatskog Centra za kulturu,  i autorski projekat Paola Mađelija „Njegoš i ja“, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Međunarodnog festivala Kotor art. CNP kao izvršni producent festivala iskazuje žaljenje zbog otkazivanja učešća producenata predstave «Filumena Marturano», i u slučaju druge selektovane predstave zbog preklapanja termina festivala sa boravkom Paola Mađelija na Internacionalnom festivalu u Kolumbiji.

Kao mjesto susreta aktera pozorišnog života koji u selektorskom izboru konkurišu za nagrade i u skladu sa svojom misijom, Bijenale crnogorskog teatra 2014. nastavlja da afirmiše pozorišnu umjetnost na nacionalnom nivou. Ali, misija ovog festivala uključuje i podsticanje dijaloga o važnim pozorišnim i kulturološkim temama i postavljanje mnogih pitanja, uključujući i pitanje o budućnosti samog Bijenala.

Kao umjetničke institucije, festivali se među sobom razlikuju fokusirajući različite aspekte pozorišne umjetnosti. Bijenale crnogorskog teatra je pozorišni festival koji svoju posebnost nalazi u prepoznavanju osobenosti pozorišta koje stvaramo u Crnoj Gori i načina na koji gradimo identitet crnogorskog pozorišta. U tom smislu ovaj festival ima poseban značaj kako sa stanovišta potrebe da mapiramo naš pozorišni sistem, tako i sa stanovišta naše, takođe važne potrebe da povećamo vidljivost crnogorskog pozorišta i izvan Crne Gore.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=2851

Objavio dana lis 4 2014. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN