Nagrade na bijenalu CNP-a

Sinoć su na Velikoj sceni, na završnoj večeri Bijenala crnogorskog teatra dodijeljena nagrade najboljima.

Žiri koji čine: predsjednik žirija reditelj Dino Mustafić, teatrolog i kritičar Aleksandar Milosavljević i dramski pisac i profesor Stevan Koprivica, je sve odluke donio jednoglasno.

Dino Mustafić, predsjednik žirija saopštio je: “Nakon šest odgledanih predstava selektovanih za Bijenale, žiri posebno želi da naglasi pozitivnu tendenciju internacionalizacije crnogorskog teatarskog prostora, naglašenu umjetničku svijest o značaju društvenog angažmana, brigu o produkcionim i tehničkim standardima predstava, a podržava prisustvo glumaca mlađe i najmlađe generacije te sugeriše producentima festivala da bude uvedena i nagrada za mladog glumca/glumicu.“

Specijalna nagrada žirija dodijeljena je predstavama „Dokle pogled seže“ i „Čuvari tvog poštenja“ zbog istraživačkog rada i jasno artikulisanog koncepta autorskih ekipa u koji je ravnopravno uključen glumački ansambl u sučeljavanju sa društveno angažovanim temama, i to na autentičan teatarski način.

Nagrada za autora saradnika dodjeljena je  Aleksandru Radunoviću Popaju, za dramaturški funkcionalnu muziku koja na ekspresivan način podržava rediteljski koncept i kreira zvučnu sliku predstave „Leptir“.

Nagrada za epizodnu ulogu dodijeljena je Dubravki Drakić za rolu nastavnice, ubjedljivo oblikujući karakter koji u sebi sažima sve komične i tragične tonove gubitnika naše epohe u predstavi „Čuvari tvog poštenja“.

Nagrada za glavnu žensku ulogu dodijeljena je Ani Vujošević za posvećenost i smjelost u građenju atipičnog ženskog lika, neočekivanim i dojmljivim umjetničkim sredstvima pokreta i glasa u predstavi „Leptir“.

Nagradu za glavni mušku ulogu ravnopravno su dobili Srđan Grahovac i Dejan Ivanić za eksplozivnu energiju koja je na tragu tendencija savremenog teatra i spaja glumačku ekspresiju i performativnost tjelesnog izraza koja se ostvaruje u furioznoj sinergičnoj igri.

Nagrada za najbolji domaći dramski tekst dodijeljena je Aleksandru Radunoviću Popaju za dramu „Leptir“ u kojoj kroz intimnu tragiku oslikava sunovrat savremenog crnogorskog društva, dekonstruišući tradicionalne etičke narative.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Andrašu Urbanu za impresivnu scensku nadgradnju dramskog teksta, koristeći akustična i vizuelna sredstva čime postiže nesvakidašnji emocionalni intenzitet.

Nagrada za najbolju predstavu dodijeljena je predstavi „Leptir“, za autorsku i radikalnu poetiku koja u sebi sintetiše savremena teatarska sredstva sa klasičnim dramskim tekstom.

Nakon što je uručila nagrade najboljima, direktorica Crnogorskog narodenog pozorišta Zorana Kralj obratila se prisutnima: “Nakon šest festivalskih dana, izvedenih predstava u takmičarskoj konkurenciji i dodijeljenih nagrada, večeras ulazimo u završnicu Bijenala crnogorskog teatra i sa vama dijelimo radost i zadovoljstvo zbog uspješno realizovanog festivala.

Uspjeh svakog festivala mjeri se prije svega kvalitetom odigranih predstava, a publika koja je svake večeri punila ovu salu i pomno pratila sve festivalske sadržaje, daje nam za pravo da budemo zadovoljni i ovim izdanjem Bijenala crnogorskog teatra.

Večeras sa ove scene izričemo i pohvalu svim glumcima zbog uzbudljive, nadahnute i predane igrane svih prethodih večeri, ali i onima koji rade iza scene, izričemo pohvalu svim pozorišnim ljudima koji stvaraju i čine teatar.

Zahvaljujem se svim učesnicima i producentima, našim gostima koji su doprinijeli dobroj festivalskoj atmosferi, medijima koji su pratili sve programe. Hvala vam što ste bili dio Bijenala crnogorskog teatra 2017 i dio Crnogorskog narodnog pozorišta.“ 

 

Nakon dodjele nagrada, nastupili su studenti Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju. Anđela Radović, Vule Marković, Vukan Pejović, Marija Labudović, Jelena Đukić, Marija Đurić, Milica Šćepanović, Omar Bajramspahić, Marko Todorović, Pavle Popović i Vanja Jovićević izveli su perfomans “Koraci”, odabrane vježbe iz predmeta Scenski pokret, prof. Ferid Karajica, asistent Julija Milačić.

Po završetku performansa, kao i svake večeri, festivalsko druženje je nastavljeno u Ethno jazz klubu Sejdefa. Glumci su uz pratnju benda, izvodili popularne pop, rock i džez numere, čime je završeno Bijenale crnogorskog teatra 2017.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5846

Objavio dana lis 21 2017. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN