Bihorske sumnje

Nevladino udruženje Centar za kulturu Bihor objavilo je zbirku priča „Bihorske sumnje“ koja će u saradnji sa KIC-om „Budo Tomović“ biti predstavljena u srijedu, 10.aprila u Multimedijalnoj sali KIC-a u 19:30. O knjizi će govoriti: Nada Bukilić, Rebeka Čilović, Selma Rastoder, Bogić Rakočević i Mirsad Rastoder.

„Bihorske sumnje“ sedmi je zbornik priča sa Festivala Zavičajne staze koji od 2008.godine u Petnjici okuplja istaknute i talentovane stvaraoce. Ovaj zbornik sadrži 32 priče autora iz Crne Gore i regiona.

Žiri u sastavu akademik Zuvdija Hodžić (Podgorica), prof dr Sofija Kalezić (Cetinje) i književnik Elvedin Nezirović (Mostar), odabrao je 32 rukopisa pristigla na konkurs za priču inspirisanu Bihorom. 32 rukopisa čine cjelinu o ljudskim sudbinama koje povezije Bihor, ali i uopšteno zavičaj kao važna odrednica svakog čovjeka.

“Priče odišu uspjelim pripovijedanjem, sposobnošću autora za uočavanjem detalja koji su indikativni za rasplet ostvarenja, uvjerljivim dijalozima i pouzdanom psihomentalnom karakterizacijom junaka. Vokabular ovih ostvarenja je sočan, ispunjen tuđicama različitog porijekla, u najvećoj mjeri orijentalizama, mada autorsko pripovijedanje sadrži i veliki broj arhaizama, lokalizama, onomatopeizama, što jezik priča čini živopisnim i autentičnim. Atmosfera je uspjelo dočarana, pa slike života u bihorskom kraju, u kojem je život bio veoma težak i lijep istovremeno, na živ i slikovit način promiču pred čitaočevim očima, izazivajući u njemu dubok receptivni doživljaj. Tekstovi su uglavnom književno sadržajni, stilski izražajni, impregnirani koloritom Bihora, njegovim pejzažima, interesantnim sudbinama ljudi i njihovim karakterističnim jezikom. Knjiga predstavlja jedinstvenu priliku da se učesnici i čitaoci kojima kultura i tradicija sjevera Crne Gore do sada nije bila toliko bliska i poznata, na originalan i autentičan način, koji će pamtiti duže nego sve udžbenike istorije koje su do sada imali u rukama – kroz ove priče upoznaju sa njenim značajem i vrijednostima”, navodi se u obrazloženju žirija.

“Sumnjam da pričama u ovoj knjizi treba ikakva prethodnica. Ipak, hajde da im nađemo zajednički imenilac, a priče će vam same otkriti najmanje tridesetak razloga za preispitivanje i traganje po prašnjavim stazama života. Sve zarad prirodnijeg opstanka u vrtlogu strijepnji i isčekivanja treptaja radosti u njegovom beskrajnom i zaglušujućem ubrzanju. Naravno, pod uslovom da ne sumnjate samo u sebe i svoje najbliže, već i u one koji imaju moć, silu i obraz “penčtiran” ka’ zimska čizma, pa ne osjećju kako se mali život grč, koprca i propinje; ponekad se, i iznenada, kao talas uzdiže i sjedinjuje u pouku za sva vremena. Ko tu pouku na vrijeme shvati, znaće da zaobiđe šporkavu sudbinu”, napisao je u uvodu urednik Festivala Mirsad Rastoder.

Recezent Bogić Rakočević je ukazao na pojavljivanje zavičaja kao književne odrednice kroz priče.

“Ovaj izbor priča čitaocu omogućava uvid u jedno od književnih polja na kojem obitava zavičaj sa svim svojim posebnostima, ali i osobinama svijeta uronjenog u vrijeme koje predstavlja vječiti usud, i koje ga oblikuje i formira shodno spletu istorijskih, kulturoloških i drugih vrijednosti. Zavičaj se ovdje manifestuje ne samo kao realna odrednica, već- kroz festival kratke priče – postaje i relevantna književna odrenica”, pojasnio je Rakočević.

“Knjiga „Bihorske sumnje“nosi sa sobom, prije svega, živi govor i to je jedan od značajnijih kvaliteta. Neko je rekao da je knjiga bez živog jezika kao kuća od stiropora. Ako to uzmemo u obzir, knjiga „Bihorske sumnje“ je tvrda i postojana građevina. Ako se još uz to doda da većina priča u njoj sadrži elemente zapovijesti i etičke impresivnosti, te da potvrđuju da su prostor i vrijeme vječiti i neuništivi atributi, ova knjiga postavlja pitanje šta je čovjek. To znači da se priče u ovoj knjizi bave čovjekom, moralom i onom osnovnom karakteristikom crnogorskih prostora – čovječnošću. Na taj načn autori sugerišu da bi svijet trebalo da bude bolji, a da je knjižvnost zadužna da ukaže na određne falinke”, zapisao je o zborniku priča književnik Kemal Musić.

Knjiga je dio projekta “Bihorske sumnje i Art Kazivar” koji se realizuje uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7072

Objavio dana tra 8 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN