Betoven, vječna inspiracija

U srijedu, 26. avgusta, sa početkom u 22 časa ispred Katedrale sv. Tripuna, KotorArt Don Brankovi dani muzike organizovaće svečani koncert pod nazivom Betoven, vječna inspiracija.

Na koncertu nastupa Crnogorski orkestar mladih, pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija, muzičkog urednika Dubrovačkih ljetnjih igara i profesora Muzičke akademije u Zagrebu. Koncertom će se obilježiti 250 godina od rođenja jednog od najvećih kompozitora, Ludviga van Betovena, izvođenjem njegovih poznatih djela u obradama za kamerni orkestar. Takođe, čuće se i premijera novog djela, porudžbine Festivala, čiji je autor crnogorski kompozitor Aleksandar Perunović, a koje je inspirisano čuvenom Odom radosti, himnom EU, simbolom jedinstva i solidarnosti. Upravo zbog univerzalno važnih poruka Betovena, koncert će poslužiti i kao proslava predsjedavanja Njemačke Savjetom Evropske unije.

Koncert je prvobitno planiran kao svečano otvaranje KotorArt Don Brankovih dana muzike, tradicionalno, 13. jula. Čekajući bolje uslove i blaže mjere odložili smo ovaj svečani koncert za kraj ovogodišnjeg Festivala. Kao i svake godine, podržavamo crnogorske stvaraoce i baštinimo savremenu umjetničku muziku. Kompozitor Aleksandar Perunović već je komponovao za naš Festival dok će Crnogorski orkestar mladih premijerno nastupati i izvoditi kompoziciju Perunovića. Ove godine, melodije kao i poruke Betovenove muzike, se prožimaju kroz čitav Festival, i drago nam je da su Ambasade Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske prepoznale značaj događaja, te će svečani koncert poslužiti i kao proslava predsjedavanja Njemačke Savjetom Evropske Unije. Osim podrške Ambasada, koncert se održava uz pomoć prijatelja i partnera: Hipotekarna banka, Ledo, Idea, Dalmacijavino i vinarija Kutjevo.ističu iz PR službe Festivala.  

Crnogorski orkestar mladih je osnovan 2018. godine od strane ‘’Udruženja mladih umjetnika Crne Gore’’. U septembru 2019. COM postaje predstavnik Crne Gore u “Evropskoj orkestarskoj federaciji”.

Mladi crnogorski muzičari koji su većinom svoju muzičku karijeru započeli u inostranstvu, dijele ideju nacionalnog ansambla mladih ka ostvarivanju zajedničkih ciljeva u umjetnosti i kulturi.

Tomislav Fačini

Kroz nov zvuk i sa akcentom na savremeno umjetničko stvaralaštvo, Crnogorski orkestar mladih se posebno obraća publici nove generacije.

Repertoar orkestra pored poznatih dijela klasične literature, čini savremena umjetnička muzika domaćih i stranih kompozitora kao i eksperimentalni spoj drame i klasične muzike.

Tomislav Fačini predaje horsko dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, šef je dirigent hora HRT-a, umjetnički voditelj ansambla Antiphonus, stalni gost dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra i savjetnik za muziku Dubrovačkih ljetnjih igara. Kao profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predaje horsko dirigovanje, komernu muziku za pjevače i partiture, te vodi razne vokalno instrumentalne projekte. Ostvario je više prvih savremenih izvedbi hrvatskih starih majstora i praizveo brojna nova djela, promovišući u svakoj prigodi savremenu muziku.

Aleksandar Perunović

Aleksandar Perunović (Nikšić, 1978) diplomirao je i magistrirao na odsjeku za Komoziciju na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Žarka Mirkovića, a doktorirao na istom odsjeku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Srđana Hofmana. Autor je velikog broja solističkih, kamernih, horskih i orkestarskih djela, kao i ostvarenjâ koja izlaze iz okvira strogo muzičkog izraza (muzički teatar, primjena multimedije, elektronike i sl.). Djela su mu izvođena kako u Crnoj Gori, tako i u regionu.) i širom Evrope. Radi kao docent na predmetima Muzički oblici i Harmonija na Muzičkoj akademiji na Cetinju, a na istoj instituciji obavlja i funkciju prodekana za nastavu. Član je Odbora za muzičke umjetnosti u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, kao i Savjeta Muzičkog centra Crne Gore.

 

Međunarodni festival KotorArt, proglašen manifestacijom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore od strane Vlade Crne Gore, već gotovo dvije decenije značajno obogaćuje našu kulturnu i turističku ponudu, a organizuje se uz veliku mrežu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih partnera iz sfere kulture i turizma. Kvalitet i značaj festivala potvrđuje i pokroviteljstvo UNESCO-a, nagrade Wild Beauty Award za najbolju manifestaciju, EFFE titula koju dodijeljuje Evropska festivalska asocijacija., podrška Evropske unije za projekat #synergy KotorArt Don Brankovih dana muzike, kao i dugogodišnja saradnja sa značajnim kompanijama i organizacijama. XIX KotorArt Don Brankovi dani muzike se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Kotor, uz podršku Luštice Bay, kompanije Tonino Lamborgini, ambasada Njemačke i Hrvatske, i mnogih drugih.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8482

Objavio dana kol 24 2020. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN