Beogradski diksilend orkestar na Kotorartu

bdo9Atmosferu diskilenda na ovogodišnjem KotorArtu obezbijediće Beogradski diksilend orkestar, koncertom u ponedjeljak, 10. avgusta na četrnaestim Don Brankovim danima muzike. U Kafe – restoranu „Dojmi“ od 21 h publika će imati priliku da sluša vokalnu umjetnicu Aleksandru Bijelić Aleksijević. Orkestar čine profesionalni muzičari, među kojima su trubač Sava Matić, klarinetista Veljko Klenkovski, trombonista Nemanja Zlatаrev, pijanisa Aleksandar Miletić, bendžo i glas Vladimir Racković, kontrabas Ivan Maksimović i bubnjar Miloš Milosavljević.

Beogradski diksilend orkestar, osnovan je 2001. godine, u vrijeme kada je ta vrsta džeza u Srbiji gotovo pala u zaborav. Energijom osmoro ljudi, kroz djelovanje orkestra publici je vraćena atmosfera diksilenda, lepršava muzika s početka XX vijeka. Veoma brzo, ansambl je izrastao u značajnu kulturološku instituciju srpske prijestonice i postao jedinstven predstavnik muzičke kulture svoje zemlje. Orkestar nastupa u državi i inostranstvu, a natupao je i na festivalima kao što su Međunarodni diksilend festival u Drezdenu, Bohem Ragtime & Jazz Festival u Kečkemetu (Mađarska), Norrtelje Jazzdagar u Stokholmu…, kao i na brojnim festivalima u Srbiji. Snimio je pet kompakt-diskova: The Belgrade Dixieland Orchestra (2004), Moon over Bourbon Street (2006), Jazz Museum (2008), What a Dixie We Have in Gospel (2010), National Treasure (2012). Povodom petnaest godina umjetničkog rada, Orkestar priprema CD pod nazivom All that Jass, s kompozicijama koje su početkom XX vijeka direktno uticale na nastanak džeza.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4142

Objavio dana kol 10 2015. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN