Bassonegro u kući Rista Stijovića

Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” u petak, 7.maja, u kući Rista Stijovića, od 20 sati organizuje crnogorsku koncertnu premijeru kompozicija i obrada za kontrabas i ansamble kontrabasa, a koje je priredio Senad Gačević, redovni profesor Muzičke akademije na Cetinju.

Koncertni program pod nazivom „Bassonegro“ predstaviće: Ljubinko Lazić, kontrabas, Veljko Belević, kontrabas, Aleksandra Trifunović, kontrabas, Predrag Vujović, kontrabas, Slaven Turusković, kontrabas, Senka Simonović, klavir, Vida Belević, klavir i kvartet kontrabasa „Bassonegro“.

Podsjećamo i da je nedavno u izdanju Centra za regionalnu saradnju objavljena zbirka kompozicija za kontrabas pod nazivom „Bassonegro“ profesora Senada Gačevića. Riječ je o izdanju koje se sastoji od tri Minijature za solo kontrabas, dvostavačne Sonate za kontrabas i klavir, zatim dvije kompozicije za kontrabas i klavir Run Rondo i pravom basovskom arijom “Il je vedro…”, te djelima kamerne muzike za kontrabas trio Hannane i kvarteti “A kada mi draga dušo”, “Razbolje se lijepa Hajrija”, “Alka cuka” i “Alaturka”. Zbirka zbilja predstvalja kuriozitet i daje novu vrijednost bogatstvu muzičke literature kako u Crnoj Gori, tako i u regionu. Imajući u vidu da je literatura za kontrabas kao solo instrument nedovoljna i često neopravdano izostajala, kompozicije koje su napisane i koje se prvi put prezentuju u Crnoj Gori, značiće i podstrek muzičarima i predstavljati veliki značaj za razvoj ovog instrumenta.

Shodno odluci Instituta za javno zdravlje broj mjesta u publici je ograničen, a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8757

Objavio dana svi 6 2021. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN