Autorsko veče STEFANA BOŠKOVIĆA u Petrovcu

JU Narodna biblioteka Budve U okviru druge autorske večeri literarnog programa KNJIŽEVNA KOMUNA, publici u Petrovcu se u petak 19.jula predstavio crnogorski pisac STEFAN BOŠKOVIĆ.

U razgovoru sa sa piscem  Đorđem Gregovićem koji je moderator programa KNJIŽEVNA KOMUNA, Stefan Bošković je govorio o iskustvu pisanja svojeg debitantskog romana ŠAMARANJE, potentnog urbanog romana o Podgorici koji je objavio 2014. godine. Govorio je o intrigantnoj upotrebi pornografije, istinitim ličnostima kojima je „dopisao“ život u svom romanu. Takođe, i o složenoj arhetipskoj relaciji otac-sin koja dominantno vibrira u romanu kao i u pričama koje je kasnije objavio – U Crnoj Gori je čudan odnos očeva i sinova. Ovdje očevi ne umiru. Tek kad majka umre, čovjek shvati koliko je usamljen…

Publici je bilo jako zanimljiva Boškovića konstatacija da je kroz kasnije pisanje i distancu nakon objave romana ŠAMARANJE, jako dobro spoznao sopstvena stilska i narativna ograničenja za koja u vrijeme pisanja nije bio svjestan da postoje. U tom smislu je svoju zbirku kratkih priča TRANSPARENTNE ŽIVOTINJE vrednovao kao zrelije djelo, usklađenije sa ličnim osjećanjem da je za pisca jako važno da govori o svom vremenu i iskustvu, direktno, bez posrednika, ali sa dodirom i sugestijama koje stižu od urednika izdanja.

Iako su iz njegove zbirke TRANSPARENTNE ŽIVOTINJE nagrađene i istaknute priče Fashion and friends (o maloljetničkoj gej prostituciji) i naslovna priča, Bošković je, po sopstvenom priznanju, svoj najbolji trenutak dosegao u priči Čudovišta, ističući uticaj koji na njega ostavlja latinoamerička književnost i magični realizam (autori kao što  su Karlos Fuentes, Roberto Bolanjo, Mario Vargas Ljosa i dr). Transkripciju stvarnosti u čudni i lebdeći svijet neočekivanog Bošković posmatra kao ključni autorski iskorak koji je postigao svojom drugom knjigom. Pritom, Stefan Bošković se slaže sa jednom napisanom odredicom o svojoj prozi, iz pera književne kritike, da je riječ o melenholičnom post-apokaliptičnom svijetu njegovih junaka.

U dugom razgovoru, prenio je svoje iskustvo rada na pisanju scenarija za film ISPOD MOSTA, MEĐU STIJENAMA i sitkoma DOJČ KAFE koji je pisan za crnogorsku televiziju. Smatra da je različitost pristupa u pisanju fikcije za knjigu u odnosu na vizuelne medije dobrodošla njemu kao autoru, zbog drugačije optike, zbog intenzivne saradnje sa drugim autorima koju zahtijevaju film i televizija, i posebno u smislu radne discipline pisca.

Na kraju večeri, kroz dinamičnu listu tridesetak brzih pitanja koje upućuje moderator, na pitanje: Misterija ili saznanje? – Bošković je bez dvoumljenja rekao – Misterija.

Program KNJIŽEVNE KOMUNE – koji je pokrenula  JU NARODNA BIBLIOTEKA BUDVA, a koji se realizuje na otvorenom, na platou ispred zgrade Crvene Komune u Petrovcu- nastavlja u subotu, 27.jula gostovanjem pisca Igora Marojevića iz Beograda.

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7442

Objavio dana srp 22 2019. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN