Apel za održavanje KotorArta

KotorArt je jedan on duhovnih stubova ljetnjih sadržaja u Crnoj Gori i najiskrenije se nadam da će nastaviti još dugo godina sa svojom plemenitom misijom, ocijenio je srpski violinista svjetske karijere, Stefan Milenković, čiji koncert se očekuje u okviru KotorArt Don Brankovih dana muzike.

Milenković bi trebalo da nastupi na Ljetnjoj pozornici u Kotoru, 27. jula, na koncertu kojim se obilježava zatvaranje Kotorske koncertne sezone, u organizaciji KotorArt i muzičke škole „Vida Matjan“.

„KotorArt je jedna od najboljih umjetničkih manifestacija na Balkanu, festival koji promoviše kreativnost, kulturu, ali i ljudski duh koji kroz inventivnost i nadahnuće obogaćuje i inspiriše druge ljude. Od početka ljudske istorije najveće civilizacije i kulture su dobro shvatale ovaj koncept i uvijek se brinule o događajima koji direktno utiču na kvalitet duhovnog života“, dodao je proslavljeni violinista.

Na koncertu u Kotoru maestro violine trebalo bi da nastupi sa Markom Hatlakom, svestranim slovenskim koncertnim harmonikašem.

Njih dvojica združili su snage u energičnom sastavu STEFAN MILENKOVIĆ & MARKO HATLAK TANGO COMPÁS. Ovaj projekt istražuje intenzivnu, mračnu ljepotu i strast tanga. Dvojica muzičara su se udružili sa pijanistom Markom Črnčecom i kontrabasistom Lukom Hermanom Gaiserom. Muzičari sastava dolaze iz različitih žanrova – od Milenkovićevog svijeta klasične dubine, Hatlakovoga isprepletanja klasike s tango i etno muzikom, do Herman Gaiserovog poigravanja sa džezom i Črnčecovih čudesnih improvizacija, tako da nastaje zanimljiva simbioza muzike koja nudi oba vidika.

Kao međunarodni festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, i jedan od najvećih i najposjećenijih u regionu, KotorArt se tradicionalno odvija pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, Ministarstva kulture i UNESCO-a, uz saradnju sa brojnim lokalnim i nacionalnim partnerima.

IX Međunarodni festival KotorArt planiran je za period od 29. juna do 14. avgusta sa preko 200 programa, koje će izvesti umjetnici iz više od 20 zemalja širom planete, podijeljeni u pet programskih segmenata: Kotorski festival pozorišta za djecu, KotorAPPS, Don Brankovi dani muzike, Pjaca od filozofa i Festival klapa Perast. Zajedničko otvaranje planirano je za 29. jun u Kotoru.

 

NAPOMENA:

Međunarodni festival KotorArt je najkompleksniji festival umjetnosti u Crnoj Gori, nosi predznak manifestacije od nacionalnog značaja, uživa međunarodni ugled, okuplja velike svjetske umjetnike i, kvalitetom i raznolikošću, privlači najširi dijapazon publike. Osnovne vrijednosti ove složene multiumjetničke manifestacije jesu umjetnički kvalitet, diversifikacija programa i publike, proširivanje aktivnosti festivala, vremenski i u okviru drugih oblasti. Datira od 2001. godine. Za više informacija pratite KotorArt na društvenim mrežama Facebook i Instagram ili posjetite www.kotorart.me

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5508

Objavio dana svi 24 2017. u kategoriji Komentar, Novinarstvo. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN