Agresivni feminizam na pozornici

Najveći francuski pjesnik komedije Jean Baptiste Poquelin, poznat pod pseudonimom Molijer, napisao je, u pedesetoj godini života „Učene žene“, veliku klasičnu komediju, u stihovima. Jagoš Marković, Podgoričanin, izvanredni pozorišni stvaralac, adaptirao je ovo djelo za Crnogorsko narodno pozorište. Premijera je bila 28. decembra 2016. a ja sam tek sinoć stigla da vidim možda najbolju predstavu Jagoša Markovića, njegovu najbolju satiru na pozornici. Pokazao je posrnuće ženske populacije – đe nas je agresivni feminizam odveo. Sve na sceni bilo je u funkciji te rediteljeve ideje. Bože, koja karikatura od života posrnulih žena!

Molijerov građanin Krizal ima brata Arista. Jagošev građanin ima brata Malog Princa, Egziperijevog. Tu ulogu Jagoš daje dječaku – šalje poruku koliko je današnjem muškarcu potreban pravi dječak u njemu da bi preživio kočoperni feminizam. Iskrena, časna poruka koju može poslati onaj ko je rođen za pozorišnu umjetnost.

Molijerova porodica je u rasulu, dvostruke poruke šalju otac i majka svojim ćerkama. Dok je Anrijeta prirodna i normalna, sirota Armanda je utekla u agresivni feminizam, kopirajući riječi i djela svoje majke – izgubljene u snobizmu, modi onoga vremena. Jagoš je dogradio Molijerove likove, dodao im lokalne osobine i boje i tako na sceni oživio naše, crnogorske kaćiperke.

Svi glumci su u svakom trenutku imali svijest o ideji koju nose; igrali su izvanredno ali za mene najveće, najprijatnije, iznenađenje bio je aktuelni umjetnički direktor CNP. On je, u maloj ulozi, postigao tako savršen stepen transformacije Jagoševog lika – matičara da to  izleda nevjerovatno.

Na kraju, ovo je moj utisak, nakon odgledane predstave. Ne znam zašto bih pisala kritiku kad je Jagoš i preko muzike pokazao kakve karikature plešu uz Ravelov „Bolero“.

Bosiljka Kankaraš

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5342

Objavio dana sij 18 2017. u kategoriji Komentar, Novinarstvo. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN