9. SeaRock u Kotoru počinje uskoro!

Veliko nam je zadovoljstvo da izvijestimo javnost o skorom početku ovogodišnjeg SeRock-a! ovo je već deveto izdanje ovog originalnog kotorskog festivala koje će se održati na na Ljetnjoj Pozornici u subotu, 20. jula, sa početkom u 20h. Spisak izvođača izvođača čine: Klinika Denisa Kataneca, Li Ranaldo solo i zajednički nastup Hau Gelba i Mat Varda.

 

U ambijentu ljetnje pozornice starog grada Kotora koja kao da je smještena između imaginarnog i pojavnog, Hau Gelb (Howe Gelb) nas je vodio uzanom stazom sna i jave oblikovanom muzikom koja se nikad ne ponavlja već uvijek ponovo osmišljava samu sebe. Od ove godine i zvanično jedan od muzičkih urednika festivala, po treći put nastupiće na SeaRock-u, ovog puta u zajedničkom susretu s M.Ward-om.

Mat Vard (Matt Ward) je američki kantautor i producent iz Portlanda (Oregon) poznat po muzičkom stilu između folka, bluza i americane. Diskografski je aktivan 20 godina i objavio je 10 solo albuma (od kojih se kao prelomni izdvojio “Transistor Radio” iz 2005), kao i nekoliko u projektu She & Him. Sarađivao je sa Cat Power, Neko Case, My Morning Jacket, i naravno Howe Gelbom (vrlo učestalo).

Lee Ranaldo 2

Li Ranaldo (Lee Ranaldo) je nekadašnji gitarista velikih Sonic Youth, koji posljednjih godina razvija bogatu solo karijeru. Na SeaRock festivalu nastupiće solo u okviru programa „Songs & Stories“, zamišljenog kao intimno druženje sa publikom u kome se smjenjuju video snimci, akustični i električni nastup Ranalda kao i njegovi razgovori i priče sa publikom. „Pjesme i Priče“ objedinjuju njegov muzički put od ranih dana u New Yorku, preko karijere sa Sonic Youth do današnjih dana. Izuzetna šansa publici da se približi i direktno podijeli ovo muzičko iskustvo.

 

 

TEL AVIV ENDING lores from Lee Ranaldo on Vimeo.

Ovogodišnji SeaRock festival otvoriće bend iz Zagreba Klinika Denisa Kataneca, najnoviji projekt ultra prolifičnog kantautora Denisa Kataneca koji je ostavio značajan trag na zagrebačkoj glazbenoj sceni u zadnjih 10+ godina stvaralaštva. Njegove su pjesme oduvijek emocionalno nabijene, intimne i introspektivne te nerijetko otkrivaju skrivene detalje ljudske psihe s kojima se ponekad i sami susrećemo. Najnovije izdanje, EP „Rode“ izlazi 2019 godine i dobija odlične kritike.

 

Dragana Erjavšek u recenziji za portal Stereo piše da „slike Denisa Kataneca nisu izvan norme, to su svakodnevnosti koje se samo projektuju drugačije, zakače se za najtanju dlaku slomivosti i odatle jecaju sve ono što nam u naviknutosti promiče.“

 

 

 

Nedavni nastup na festivali In Music u Zagrebu potvrdio je izvođački kvalitet samog benda, o čijem nastupu Zoran Stajčić za Ravno do Dna piše kako je „Klinika radila punom parom i uspjela i neke britanske kampere u prolazu na trenutak učiniti ‘svoji pacijentima’ u izvrsnom finalu uz pjesme „Rode“ i „Mala snaga II“. Na koncu i ja osobno Klinikom liječim neki svoj opsesivno-kompulzivni poremećaj: dođem na koncert kao kritičar, a odem kao fan“.

 

SeaRock je festival volonterskog karaktera na kome se pored nastupa bendova publika moći posjetiti berzu ploča koju predstavlja NVO „Montenegro Records“, a publika će moći nabaviti knjigu „Zovem se Sarah Moon“ mlade crnogorske književnice Jasne Karamenhmedović. Rođena je u Nikšiću, 1989., a pjesme su joj objavljene u zbornicima Tamni dani, svetle noći (UZZP), Iz Nikšića s ljubavlju, Rukopisi 42, artzinu Librarion kao i na brojnim portalima ( Blacksheep, Fenomeni, Stereo Art, Public figure, Afirmator, Hyperborea). Od 2016. je član redakcije online magazina  Insp. U maju ove godine izašla je njena prva zbirka poezije Zovem se Sarah Moon u izdanju Nove Poetike (Beograd).

 

„Lirika Jasne Karamehmedović je skoro multimedijalna, jer je oslobođena svake krutosti, robovanja formi i klišea, pa je njen freestyle često nalik džez improvizacijama (u nekim pesmama sam jasno čuo saksofon i klavir), mada se povremeno oseti i zvuk distorzirane gitare…“  Milomir Bata Cvetković.

Vizuelno rješenje ovogodišnjeg izdanja festivala SeaRock kreirala je Maja Kostić.

Pokrovitelji SeaRock festivala su Turistička Organizacija Opštine Kotor i generalni sponzor Opština Kotor. Suorganizator je Kulturni Centar “Nikola Đurković” Kotor, dok je zlatni sponsor festivala i ove godine Nikšićko Pivo!

 

 

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7411

Objavio dana srp 18 2019. u kategoriji Alternativa, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN