33. FFHN-MFF

Ovogodišnji FFHN-MFF otvoriće 1. Avgusta, u 21 sat na Kanli kuli, svjetska premijera filma Grudi  rediteljke Marije Perović. Film se prikazuje u okviru vantakmičarske selekcije dugometražnog igranog filma. Nakon toga, u 23 sata takođe na Kanli kuli biće svjetska premijera filma Dohvati nebo reditelja Milutina Darića, saopšteno je upravo u prvoj pr informaciji o Festivalu.

Ovogodišnje izdanje Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala biće održano u periodu od 1. do 7. avgusta 2019. na nekoliko lokacija u Herceg Novom – Kanli kula, Forte Mare i Dvorana Park. Izvršni producent Festivala je JUK „Herceg Fest“, a Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Hereceg Novi su glavni pokrovitelji.

 

Selektor programa dugometražnih igranih filmova je reditelj Ivan Bakrač. Filmovi su podijeljeni u selekcije: Dugometražni igrani film (zvanična takmičarska selekcija i vantakmičarska selekcija), selekcija Kino Evropa i Ponoćne projekcije. Glavne lokacije za prikazivanje su Kanli Kula, Forte Mare, kao i Dvorana Park, gdje će biti prikazani filmovi iz selekcije Ponoćne projekcije i gdje će se tokom dana reprizirati filmovi. Zvanična takmičarska selekcija predstavlja odabir najuspješnijih filmova iz Crne Gore, regiona i Balkana, koji su izuzetnog umjetničkog kvaliteta sa potvrđenim uspjehom, saopštavaju organizatori.

Selektor Ivan Bakrač ističe danakon dugog niza godina 2018. i prva polovina 2019. su za crnogorsku kinematografiju bile veoma plodne i nije bilo dileme da svi filmovi treba da budu prikazani na ovogodišnjem izdanju festivala.

– Tako će film Ajvar rediteljke Ane Marie Rossi u Herceg Novom imati internacionalnu premijeru, film Mamonga u režiji Stefana Maleševića regionalnu, a filmovi Ti imaš noć u režiji Ivana Salatića Sam samcat u režiji Boba Jelčića crnogorsku premijeru. Biće prikazani i filmovi Između dana i noći u režiji Andra Martinovića i Granice kiše u režiji Vlastimira Sudara Nikole Mijovića. Dva filma iz Crne Gore imaće i svoje svjetske premijere upravo u Herceg Novom Grudi i Dohvati nebo. U okviru glavne takmičarske selekcije hercegnovska publika će vidijeti film iz Rumunije Monstrumi. koji ima crnogorsku premijeru, film iz Bugarske Otac – regionalna premijera, kao i film iz Turske Predivna ravnodušnost, koji takođe ima regionalnu premijeru- najavio je Bakrač.

 

Na 33. Filmskom festivul, u takmičarskoj selekciji, biće prikazani i filmovi iz Sjeverne Makedonije Bog postoji, ime mu je Petrunija, iz Srbije Šavovi i Slovenije Posledice. Sva tri imaju crnogorske premijere.

Ovogodišnji kanski pobjednik, film Parazit, svečano će zatvoriti 33. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival.

Članovi petočlanog žirija koji će odlučivati o nagradama u zvaničnoj takmičarskoj selekciji su: reditelj Vinko Brešan (Hrvatska), glumac Nikola Ristanovski (Śeverna Makedonija), producentkinja Dunja Klemenc (Slovenija), producentkinja Jelena Mišeljić (Crna Gora) i reditelj Nikola Ljuca (Srbija).

Selekcija KINO EVROPA sačinjena je od naslova koji su u proteklih godinu dana bili izuzetno uspješni na renomiranim festivalima pa će biti prikazani filmovi Bol i slavaŽao nam je što smo vas propustiliMladi AhmedIzdajnikTo je ljubavPortret djevojke na vatriAlisa i gradonačelnikLaraSinonimiLjubav na mrežamaMoje nevjerovatno ljeto sa Tes i Pad kralja.

U okviru selekcije PONOĆNE PROJEKCIJE  hercegnovska publika vidjeće filmove koji su prikazani na najvećim festivalima – u Kanu (Sloboda i Mala zombi), Berlinu (Djeca mrtvih i Antologija gradova koji nestaju) i Torontu (Život među zvijezdama)…

Selektor studentskih filmova i ove godine je reditelj Dušan Kasalica. Filmovi će biti prikazani u Amfiteatru Dvorane Park. Tokom Festivala biće prikazano 16 kratkih filmova iz filmskih škola regiona – sa Cetinja, iz Beograda, Zagreba, Skoplja, Sarajeva…. U pitanju su igrani, dokumentarni i jedan animirani film koji dolazi iz Rumunije. Žiri za ovu selekciju je producentkinja Bojana Radulović (Crna Gora), reditelj Dušan Grubin (Srbija) i scenaristkinja i rediteljka Eleonora Veninova (Sjeverna Makedonija).

– Cilj Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival je da traje tokom cijele godine, pa je program dokumentarnih kratkih filmova prerastao u Reviju dugometražnog dokumentarnog filma koju će krajem godine JUK Herceg fest realizovati zajedno sa festivalom Beldoks iz Beograda- navode organizatori.

U takmičarskoj selekciji dugometražnog igranog filma dodjeljuje se Grand Prix – Velika zlatna mimoza za najbolji film, Zlatna mimoza za režiju, scenario, za mušku ulogu, žensku ulogu i Nagrada Živko Nikolić za specijalni doprinos filmskom izrazu. U takmičarskoj selekciji studentskog filma – Zlatna mimoza za najbolji studentski film. Pored navedenih, dodjeljuju se: Nagrada publike i Nagrada Milan Žmukić za doprinos Festivalu- saopštio je PR Festivala Miroslav Minić.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7473

Objavio dana srp 26 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN