7. Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej

U periodu od 7-22.avgusta 2021.godine održaće se 7. Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej u Kolašinu. Ovogodišnje izdanje biće propraćeno geslom “Coming back to life”, što označava, kako se organizatori nadaju, kraj ružnog perioda pandemije u kojem je prije svih kultura najviše propatila. 

Sedmi festival je nažalost prošle godine u dva navrata zakazivan, ali sprovođenje mjera je uslovilo dva otkazvanja, pa se nadamo da će ovog puta biti moguće građanima Kolašina i pośetiocima priuštiti kvalitetan kulturni program.

Festival zajedničkim snagana realizuju Opština Kolašin, koja je obezbijedila finansijsku podršku, Centar za kulturu Kolašin i NVO “Korifej teatar”. Program se sastoji od 14 uglavnom profesionalnih predstava iz Crne Gore, BiH, Srbije, Hrvatske, Poljske i Španije, a manji dio selekcije čine studentske i amaterske predstave.

Kuriozitet su domaće produkcije – Korifej teatar predstaviće se sa dvije predstave od kojih će “Ifigenija”, po Euripidu, u režiji Zorana Rakočevića, otvoriti festival, nakon pozdravne riječi koju nam ove godine saopštava slovačka glumica Monika Necpalova. Druga domaća produkcija je predstava za đecu i odrasle “Mali Tesla – kako zimisliti sebe” u režiji Petra Pejakovića. Obje predstave su koprodukcije, prva sa kolašinskim i bjelopoljskim centrima za kulturu, a druga sa Dramskim studiom Prazan prostor i KIC-om Zeta.

Značajno je i gostovanje Kunst teatra iz Zagreba sa predstavom “Marta i sedam strahova”, te nastup trupe Terminus a Quo iz Poljske, koja nam već treći put dolazi u Kolašin, ali i španske trupe Anzoki teatar iz Barselone, koja je sa predstavom “Klovnovi” osvojila nekoliko nagrada na evropskim festivalima. Omladinske trupe studenata FDU Cetinje i Mostarskog teatra mladih unijeće vedar duh i snagu u tok festivala, a pojedinačni autori poput Davora Dragojevića, Cvetina Aničića i Milutina Darića Dake, predstaviće se interesantnim autorskim projektima. Od značaja je i predstava “Vlast i njena opozicija” koju je u Bjelopoljskom pozorištu režirao Zoran Rakočević, predstava “Cvrčak i mrav na rođendanu” koju izvode već proslavljeni članovi trupe Alice in WonderBand, kao i predstava Hercegnovskog pozorišta “Carevo novo odijelo”.

Zbog specifičnosti situacije, ove godine neće biti organizovan ni jedan program pratećeg sadržaja, niti radionice. Ulaz na programe festivala neće biti naplaćivan, već će publika biti pozvana da donira simboličnu cijenu ulaznice u dobrovoljnom iznosu. Organizatori će sprovoditi aktuelne mjere, a broj mjesta biće ograničen da bi se izbjegla masovnost.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8937

Objavio dana kol 5 2021. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN