Izložba Todora Živaljevića Veličkog u KIC-u

U oragnizaciji Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” biće otvorena izložba slika Todora Živaljevića Veličkog pod nazivom “Impresije”.

Izložbu će u poneđeljak, 26.novembra u izložbenom holu KIC-a u 19 sati otvoriti mr Seida Belegović i trajaće do 5.decembar.

“Najnoviji  ciklus  slika  Todora  Živaljevića Veličkog  predstavlja  preokretnicu  u njegovom likovnom izražavanju, jer sada ideju vizuelnog izraza sa puno energije  ostvaruje u prisnijoj komunikaciji sa ljubiteljima i poznavaocima svog ranijeg  slikarstva u kojemu je sve bilo klasično, smireno i akademski  korektno. Todor Živaljević nastavlja da slika stvari onako kako izgledaju, u punoj svjetlosti dana, stvarajući nov odnos prema svijetlu, tragajući za novim načinom impresije vizuelnog utiska i likovnog izraza. Najčešći motivi na slikama Veličkog su pejzaži u različitim godišnjim dobima, pejzaži sa rijekom, barke na moru i sl., jer nam u njihovom predstavljanju potezom dočarava iluziju, odsjaj, treperenje sunčeve svjetlosti na vodi, nebo prekriveno oblacima, treperenje igri sjenki i uopšte fluidni i neposredni  aspekat  stvarnosti.  Izbor motiva kod Todora nije mnogo bitan, jer je ljepotu predjela predstavio u izvjesnom trenutku upravo kada ga preobrazi svjetlost. Slikajući bojama Sunčevog spectra shodno impresionističkim idealima Todorov kolorit je sada bogatiji, lirski raznovrsniji i  svjetliji.  Živost slikama daje brzim kratkim potezima, usmjeravajući ih ka određenim pravcima, kako bi dobio na čvrstini i površini slike, a toplim i  hladnim bojama  izražava  svjetlost  i sjenku. Sjenke su prozirne i slika ih hladnim bojama,  a osvijetljene površine slika toplim bojama sa jednakim intenzitetom zadržavajući čistotu oblika i proporcije kako bi slici vratio čvrstinu, strukturu i oblik. Očigledno je da je na slikama Todora Živaljevića Veličkog vidljiv postignut rezultat neposrednih vizuelnih utisaka sunčeve svjetlosti i vizuelna svježina prolaznosti vremena koju je na slikama sačuvao u trajnoj formi, što je i očigledno.” mr Seida Belegović

Todor Živaljević Velički rođen je 1950. godine u Peći. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu na Grupi za jugoslovensku i opštu (svjetsku) književnost. Pripovjedač, pjesnik, književni kritičar i slikar. Dobitnik je petnaestak nagrada na anonimnim konkursima za kratku priču, zbirku pripovijedaka, kao i za objavljenu prozu i poeziju. Slikarstvom se bavi više od četrdeset godina. Imao je više samostalnih izložbi i grupnih izlaganja.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6540

Objavio dana stu 25 2018. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN