6. ‘Korifej’ u Kolašinu

Redakciji Zrcala je veliko zadovoljstvo da najavi ovogodišnje izdanje pozorišnog festivala Korifej koji će biti održan u Kolašinu! Ovo je već šesti festival po redu pod ovim nazivom u organizaciji NVO “Korifej teatra”. Reklo bi se da ovaj festival tek uzima zamaha kao i da će značajno doprinijeti razvoju kulture u našoj dragoj i lijepoj varoši na śeveru. Da bismo stekli što puniji utisak, prenosimo u cjelosti napis organizatora Korifeja ovim povodom:

“S ponosom objavljuejmo da će se 6. Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej održati u Kolašinu u periodu od 26.jula do 20.avgusta 2019.godine, u organizaciji Opštine Kolašin i NVO “Korifej teatar” iz Kolašina. Festival pod sloganom “Teatar Expo Incident” nastavlja ideju prethodnih izdanja festivala koji su nosili gesla Živa ulica, odnosno Otvorena varoš, imajući za cilj razvoj pozorišne umjetnosti u Kolašinu, te poboljšanje kulturne ponude Crne Gore, naročito sjevera.

Program ovogodišnjeg izdanja izdvaja se po kvalitetu, a naglasak je, za razliku od prethodnih godina, stavljen na domaću produkciju, tj. predstave iz Crne Gore i regiona. Tako će ove godine nastupiti Gradsko pozorište i Teatar mladih sa predstavom “Porodične priče” Biljane Srbljanović u kojoj igraju poznati crnogorski glumci Branka Femić, Katarina Krek, Branko Ilić i Goran Slavić, a za koju je muziku uradio Edo Maajka, zatim Nikšićko pozorište sa “Crnom kutijom”, predstavom u režiji Gorana Bulajića, nastalom po motivima popularnog italijanskog filma “Perfect Strangers”, a u kojoj takođe nastupaju poznata domaća imena Marija Đurić, Gordana Mićunović, Anja Drljević, Simo Trebješanin, Omar Bajramspahić, Jovan Krivokapić i Nikola Vasiljević, Šabačko pozorište sa predstavom “Pretposljednja panda ili Statika” koju je po tekstu Dina Pešuta režirao mladi reditelj Maksim Milošević, a svakako da je kuriozitet ovogodišnje edicije i dolazak jednog od najznačajnijih slovenačkih pozorišta, Gledališča Glej iz Ljubljane sa komadom Gilgalovanje nastalom po Epu o Gilgamešu.

Osim toga, nastupiće i značajne snage iz okruženja i zemlje: ATAK Podgorica sa “Gospođom Bovari” nastalom po istoimenom romanu velikog francuskog klasika Gistava Flobera, a u kojoj igraju crnogorski mladi glumci Anđelija Rondović, Slaviša Grubiša, Jovan Dabović i Zoran Dragićević, teatar “Do daske” iz Banja Luke koji će izvesti čuvenu “Plavu pticu” Morisa Meterlinka, dramu za koju je pisac dobio Nobelovu nagradu 1911.godine, zatim će domaćin Korifej teatar iz Kolašina izvesti “Ženu koja je skuvala svog muža”, komediju u kojoj igraju Marija Đurić, Anđelija Rondović i Đorđije Tatić. Takođe, belatska trupa Ballo iz Podgorice izvešće nam svoju najnoviju koreo-predstavu za koju je ve stekla naklonost i publike i struke, pod nazivom “Krik”.

Što se tiče predstava iz šireg inostranstva, ulturni centar Anikšej iz Litvanije u kafiću SFRJ izvešće svoju duo dramu “Đavolji usamljenik”, a trupa Terminus a Quo iz poljskog gradića Nova Sol izvešće ulični performans “Laski”, a potom i svoju drugu predstavu “Tiranija” – takođe je jedan od kurioziteta festivala, jer je ta predstava koju Poljaci preko 30 godina igraju na svojim daskama nastala po motivima istoimene pripovjetke velikog crnogorskog pisca Miodraga Bulatovića.

Ono što karakteriše Korifej festival ove godine jeste ponuda profesionalnog pozorišnog proizvoda. Ipak, zastupili smo i dvije amaterske predstave koje su na Festivalu dramskih amatera u Bijelom Polju osvojile prva dva mjesta, a to su: “Draga Jelena Sergejevna” Centra za kulturu Mojkovac i autorski projekat Branka Kovačevića“Zalutali metak” u produkciji NVO Kulturni kreator, studio Đeca cvijeća iz Podgorice.

Program za mlađu publiku vrlo je sadržajan i kvalitetan. Osim pomenute “Plave ptice”, ansambl Telo kao instrument – Alice in Wonder BAND će izvesti svoje dvije predstave (sa elementima koncerta) za djecu na otvorenom, Kiss i Rikataka, a sa dvije ulične predstave sa lutkama, Nevidljiva priča i Mali veliki ginjol, biće zastupljen i dramski studio Nada iz Srbije. Cvetin Aničić će izvesti i svoju “Simfoniju u F duru ili Malu lekciju protiv šunda”.

Radionice Servis lutkarskih mašina i Improv teatar će voditi lutkar Cvetin Aničić, odnosno glumac Petar Novaković, te će i proizvode tih radionica, u vidu dva glumačko-koreografska spektakla, publika moći da vidi na otvorenom. Inače, od ukupno 25 događaja, planirano je da se na otvorenom prostoju održe 13 projekata, dok će se preostalih 12 održati u sali Centra za kulturu Kolašin, institucije bez čijeg učešća u projektu, ovaj festival ne bi bio moguć.

U skladu sa tradicijom, festival će organizovati i 4 večeri filmskih projekcija, čiji će sadržaj biti naknadno otkriven, ali najavljujemo velika iznenađenja i u tom segmentu festivala.

Šesto izdanje festivala značajno je po želji Opštine Kolašin da nastavi sa podrškom ovom jedinstvenom kulturnom sadržaju i poveća učešće u finansiranju. Kao i prethodnih nekoliko godina, i ove godine je Ministarstvo kulture kroz redovni godišnji konkurs opredijelilo 7.500 eura za Korifej, a interesovanje da učestvuju pokazuju i Turistička organizacija Kolašina, Društvo prijatelja Kolašina i rijetki privredni subjekti iz grada.

Smatramo da je ubuduće potrebna značajno veća podrška festivalu ovog tipa, jer već godinama Korifej festival opstaje zahvaljujući nesebičnom entuzijazmu grupe umjetnika iz Kolašina, koji se osim cjelogodišnje komunikacije sa teatarskim kućama u regionu i šire, suočavaju sa ogromnim produkcijskim i organizacionim problemima finansiranja festivala, smještaja, hrane, promocije, prevoza, logistike, tehničke opremljenosti i svih drugih aspekata.

Festival koji traje cijeli mjesec dana nije moguće opskrbiti istom sumom novca koja se na drugim mjestima daje za, recimo, pjesničke susrete od 3 dana ili maratonska okupljanja. Festival Korifej već je postao tradicija kojoj će od naredne godine trebati dugoročno planiranje, neka vrsta institucionalizacije koja će garantovati da je festival redovna godišnja aktivnost u gradu, kao i veća finansijska podrška – ili će njegov opstanak biti ugrožen.

Dizajner festivala je Srđa Dragović, produkcijskim poslom će se baviti Tamara Jašović, a tehničkom logistikom Đorđije Tatić. Selektor programa i glavni organizator 6. izdanja Korifej festivala je pozorišni reditelj Zoran Rakočević.”

Zoran Rakočević

Pozorišni reditelj i organizator festivala

 

Plakat ovogodišnjeg festivala:

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7291

Objavio dana srp 4 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN