50 godina Bokeljske mornarice

Bokeljska mornarica Podružnica Tivat obilježila je juče svoj jubilej 50 godina od osnivanja. Simbolično, datum herojskog podviga Spasića i Mašere i potapanje ratnog razarača “Zagreb” za svoj dan uzela je tivatska podružnica Bokeljske mornarice, osnovana prije pola vijeka, davne 1972. godine.

Nastupi Bokeljske mornarice definisani su njenim Statutom, a praznike poput današnjeg Mornarica slavi nastupom Glavnog odreda. Nakon raporta prvom majoru, Glavni odred je izveo kolo Svetog Tripuna na gradskoj rivi Pine.

Gracija Škanata, komandir odreda Podružnice Tivat istakao je da Tivćani participiraju u djelovanju Bokeljske mornarice Kotor vjekovima, a 50 je godina od organizacije drevne Mornarice kroz podružnice: “Značaj 12 vjekova duge tradicije Bokelja potvrdio je u decembru 2021. i Komitet za svjetsku baštinu UNESCO, koji je našu, a od tada i svjetsku Bokeljsku mornaricu upisao na Reprezentativnu listu nematerijalnog nasljeđa čovječanstva”.

Škanata je istakao i da je za dan Podružnice uzet dan herojskog stradanja Spasića i Mašere koje se spominje u cijelom svijetu, a čak se izučavaju i na vojnim akademijama Amerike i Engleske, kao herojski čin oficira koji nisu zaboravili zakletvu: “Mi kao mornarica u Tivtu imamo veliki broj članova, od mladih koji su tek danas obukli odjelo do starih koji su prije 50 godina bili u prvom slikanom sastavu. Brojimo mnogo oficira, podoficira, a brojimo i članove koji igraju kolo – a koji su na neki način ovjekovječili rad Bokeljske mornarice na svim turnejama i domaćim manifestacijama”.

Škanata kaže da je nakon upisivanja Bokeljske mornarice u UNESCO naglo poraslo interesovanje za mornaricu pa tako pozivi za gostovonje na raznim manifestacijama sada pristižu iz mnogih zemalja.

Proslavi Dana mornarice prisustvovali su i predstavnici Opštine pa su tako na kraju u kolo Bokeljske mornarice ušli i predsjednik opštine Željko Komnenović sa potpredsjednicima Vladimirom Arsićem i Goranom Božovićem.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9259

Objavio dana tra 17 2022. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN