31. Festival “Grad teatar” Budva

U srijedu, 05. jula, sa početkom u 21 čas biće otvoren 31. festival „Grad teatar“ Budva.

Festival će, u ime Opštine Budva, pokrovitelja festivala, otvoriti gradonačelnik Dragan Krapović, i Ljubiša Ristić, jedan od osnivača festivala, reditelj koji je obilježio početke „Grada teatra“ i utemeljio ideju o umjetničkom istraživanju i osmišljavanju prostora grada.

Nakon svečanog otvaranja, na sceni u Starom gradu u 21.30h biće izvedena predstava „Žalujoča družina“ („Ožalošćena porodica“) Branislava Nušića, u režiji Igora Vuka Torbice, rađena u koprodukciji Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja i Prešernovog gledališča iz Kranja.

Poznat Nušićev tekst iz 1934. godine je komedija o jednoj “ožalošćenoj” grupi ljudi koja, iščekujući nasljedstvo, uveliko dijeli blago koje nije dobila. U ovom djelu, najprije komediji naravi, pisac je dao galeriju lica, koja plastično otkrivaju svu moguću vanvremesnku društvenu hipokriziju i beskrupuloznost.

Igor Vuk Torbica je diplomirao 2013. na Katedri za pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, u klasi prof. Alise Stojanović, đe trenutno pohađa doktorske studije i radi kao stručni saradnik na predmetu pozorišna režija. Do sada je, kao asistent režije dok je sarađivao na predstavama Dina Mustafića (Rođeni u YU, JDP, i Patriotic Hypermarket, Bitef teatar), Sonje Vukičević (Rodoljupci, SNP) i Ane Đorđević (Četrnaesta, Narodno pozorište Republike Srpske). Režirao je Molijerovog Don Žuana (Narodno pozorište „Toša Jovanović“). Dobitnik je Nagrade „Hugo Klajn“ za najboljeg studenta pozorišne režije u generaciji.

Predstava Pokojnik, nastala kao ispitna vježba na trećoj godini studija na FDU, dobila je glavnu nagradu festivala „Studio fest“ održanog u JDP i ušla u redovan repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Na „Nušićevim danima“ u Smederevu proglašena je za najbolju predstavu na festivalu. Za JDP je radio i Klajstov “Razbijeni krčag”. Režirao je i Tolerovog „Hinkemana” (Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb), fon Horvatove „Priče iz Bečke šume” (Gradsko dramsko kazalište „Gavella”, Zagreb), Tolstojevo „Carstvo mraka” (Narodno pozorište u Beogradu).

Za predstavu „Hinkeman”, Torbica je na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda” u Užicu 2016. dobio nagradu „Ardalion” za najbolju režiju. Prema ocjeni stručnog žirija i mišljenju publike, to je bila najbolja predstava festivala. Na 31. festivalu „Gaveline večeri” najbolja predstava bila je ponovno „Hinkeman”, a Torbica je dobio Nagradu za režiju. Ista je predstava osvojila i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini. Na nedavnom 24. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, „Hinkeman” je osvojio čak četiri nagrade žirija, od čega Igor Vuk Torbica još jednom za najbolju režiju.

BRANISLAV B. NUŠIĆ rođen je 8. oktobra 1864. u Beogradu. Đetinjstvo je proveo u Smederevu. U Beogradu je završio studije prava. Godinu dana studirao je u Gracu. Vrlo rano je ispoljio interesovanje za pozorište i dramu; kao student glumio je na sceni Narodnog pozorišta, prilikom gostovanja Omladinskog pozorišta, a još u dvadesetoj godini života napisao je prvu komediju — “Narodni poslanik”. Njegova pojava kao pisca, prije svega kao komediografa, označava uspon srpske dramaturgije, zapravo renesansu komedije. Zbog satirične pjesme “Dva raba” (1887), Nušić biva osuđen i zatvoren, poslije čega mu je bilo prilično teško da nađe mjesto u državnoj službi. Odrekavši se svojih antirežimskih ideja, Nušić je dobio službu u resoru Ministarstva inostranih djela, najprije kao pisar i prevodilac, a zatim kao vicekonzul i konzul u Prištini, Skoplju, Bitolju i Solunu. Poslije službovanja u ovim mjestima Kosova i Makedonije, Nušić je, od 1900. do 1902, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, da bi poslije prevrata 1903. prešao u Novi Sad, kao upravnik Srpskog narodnog pozorišta (1904—1905). Prva njegova izvedena komedija je “Protekcija” (1889), da bi se za njom, neobično često, ređale premijere drugih njegovih djela. Tako su do Prvog svjetskog rata izvedena ova njegova scenska djela: “Protekcija” (1889), “Narodni poslanik” (1896), “Prva parnica” (1897), “Knez Ivo od Semberije” (1900), “Običan čovek” (1900), “Tako je moralo biti” (1900), “Šopenhauer” (1900), “Ljiljan i Omorika” (1900), “Rastko Nemanjić” (1901), “Pučina” (1901), “Pod starost” (1903), “Naša deca” (1903), “Greh za greh” (1903), “U srpskoj kući” (1903), “Pod oblacima” (1904), “Svet” (1906), “Danak u krvi” (1907), “Hadži Loja” (1908), “Jesenja kiša” (1909), “Iza božjih leđa” (1909) i “Put oko sveta” (1911).

Prevod Nušićevog teksta je uradila Aleksandra Rekar, dramaturgiju Katarina Pejović, scenograf je Branko Hojnik, kostimografkinja Jelena Proković, kompozitor je Drago Ivanuša, a lektor Jože Volk.

U predstavi igraju: Peter Musevski, Aljoša Koltak, Borut Veselko, Andrej Murenc, Aljoša Ternovšek, Branko Završan, Darja Reichman, Lučka Počkaj, Barbara Ribnikar/Pia Zemljič, Barbara Medvešček , Liza Marija Grašič.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5565

Objavio dana srp 6 2017. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN