Obrazovanje slobodnog naroda presađeno među isprepadane

Milena je peglala treću mašinu veša i završavala ručak i razmišljala o vladi Finske koja je izdvojila 1,6 miliona eura za inkluzivno obrazovanje crnogorskih nastavnika. Tako u novine piše. Šta je u tome istinito? Ko iza toga stoji? Kako je uskočila Finska, zemlja bogatog i slobodnog naroda u Crnu Goru, njenu suštu suprotnost: zemlju siromašnog i neslobodnog – stravljenog naroda? Koji li  to crnogorski stručnjak presašuje inkluzivno obrazovanje iz Finske? Zna li taj mrčo ili mrčulja da su u Finskoj kulturni i prosvjetni temelji napravljeni prije pedeset godina? Sve je na svoje mjesto postavljeno: prosječne porcije mozga, natprosječne porcije i ispod prosječne. Sve na svoje mjesto. A u Crnoj Gori? Kuća se od krova pravi. Prvo se rješavaju problemi ispod prosjeka: dižu na viši nivo tako da oni guraju ove sa normalnom porcijom – njih ponižavaju i uništavaju. A talente! Njih ne primjećujemo. Za talente nema mjesta. Oni moraju o svom trošku da se sele jer imaju viziju razvoja.

Sjećala se svog prvog putovanja u Finsku. Imala je tamo drugaricu Finkinju koja se bavila lutkarstvom, a Finkinja Ema studirala je u Pragu, rodnom gradu Milenine drugarice sa studija, Zoje. Njih tri su jednom putovale iz Praga za Helsinki. Koliko jezera, močvara i šuma je vidjela iz aviona! Ema joj je objašnjavala dok su letjeli da u Finskoj ima 60 hiljada jezera koje su izdubili glečeri tokom posljednjeg ledenog doba. Po jezerima su raštrkana mnoga ostrva plus 6 hiljada Olandskih ostrva. Šume pokrivaju 80 posto Finske zemlje. U Finskoj živi preko 5 miliona ljudi. Njeni stanovnici proizvode sve što im treba. U svijetu prednjače po šperploči, papiru, namještaju. Svi rade. Nezaposlenih nema. Nevjerovatno organizovano stanovništvo – sjećala se Eminih riječi. Finska je prva evropska zemlja koja je ženama dala pravo glasa. Porodica je svetinja. Dok je boravila u Eminoj kući vidjela je kako su članovi porodica čudesno povezani. Upoznala je njihove prijatelje i shvatila da žive u izobilju materijalnom i duhovnom. Skoro svaka kuća, porodica, ima saunu – prostoriju za opuštanje.

Zbog čega su članovi porodice povezani? Od začeća djeteta žena i muž su zajedno. Sve vrijeme trudnoće idu na pripreme za porođaj. Muž je u bolnici pored svoje žene dok se porađa. Rođeno dijete on uzima i kupa, tu, pored žene. Muž, žena i tek rođeno dijete ostaju tri dana u bolnici, u istoj sobi. Muž je glavna pomoć. Pored rođene bebe rađa se istinska ljubav između muža, žene i djeteta. Kad izađu iz bolnice i muž je na porodiljskom odsustvu. Zajedno podižu dijete. Poznato je da otac u Finskoj brine više o djeci nego majka. ”A đe je muž u Crnoj Gori za vrijeme trudnoće, porođaja, najvažnijeg perioda u razvoju djeteta – prve godine života? Rješava svjetske probleme u nekoj kafani ili kockarnici. Majka je ili sama ili mjesto oca zauzima baba, tetka ili strina. Zato je inkluzivno obrazovanje  u Crnoj Gori građenje kuće od krova. Bože, čija li je to ideja, da finski sistem obrazovanja presadi u Crnu Goru? Ne može se peta ispucalih ko kora cerova ući u civilizovane cipele. Finska je sve učinjela da porodica ima jak korijen da bi iz jakog korijena niklo zdravo stablo. A Crna Gora – sve suprotno. U Helsinkiju 800 hiljada stanovnika uživa u parkovima jer je polovina gradske površine izgrađena a drugu polovinu čine parkovi. A mi u Podgorici? Đe god nađeš zgodno mjesto tu zgradu posadi (Zmaj Jova je pisao: Gde god nađeš zgodno mesto tu drvo posadi jer drvo je blagorodno pa će da nagradi). Naš Hamurabi, kako ga Jasna zove, šegačima je dao pravo da šegaju koliko oće. Stiže se utisak da taj čoek stablo očima ne može gledat naročito ako je zdravo. Ono malo parkova što je bilo između zgrada je posječeno. Još malo pa će i šuma u Gorici biti iskrčena. Penju se šegači uzbrdo”.

 

– 1 –

1 2

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=204

Objavio dana stu 1 2010. u kategoriji Proza. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN