150 godina od Bokeškog ustanka

У организацији Народне библиотеке Будве у петак, 27. децембра поводом обиљежавања 150 година од устанка у Боки Которској у Манастиру Подластва биће уприличен округли сто на тему „Устанак у Боки Которској 1869. године“. О овој теми говориће: академик  Зоран Лакић, др Мирослав Лукетић, др Бошко Мачић, мр Саво Мартиновић и Марко Б. Ивановић, а уводну ријеч у име Иницијативног одбора за обиљежавање Бокељског устанка 1869. године имаће Жељко Ћетковић. Округли сто у Манастиру Подластва почиње у 18 часова.

Устанак у Боки Которској 1869. године, у историји познат и под именом Кривошијски устанак, избио је због одлуке Беча да и у Боки Kоторској спроводе Закон о војној обавези. До тада су Бокељи имали привилегију да служе војни рок у својој домаћој народној стражи, која се једино старала о одбрани Боке Kоторске.

Истог дана, у петак 27. децембра поводом обиљежавања 150 година од устанка у Боки Которској, у организацији Матице Боке у 16 часова биће положено цвијеће на спомен-плочу палим борцима Бокељског устанка 1869, а  у 16 часова и 15 минута у манастирској цркви Рођења  Пресвете Богородице биће служен парастос погинулим устаницима.

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8010

Objavio dana pro 26 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN