Vito Nikolić

Danas je osamdeset godina od rođenja najvećeg crnogorskog pjesnika dvadesetog stoljeća – Vitomira Vita Nikolića! Povodom toga preuzimamo tekst Maksima Vujačića sa sajta www.montenegrina.net.

ŽIVOT I OSTALO *

vito1       Vitomir – Vito Nikolić je rođen 27. aprila 1934. godine u Mostaru. Preminuo je tiho, u snu, u svom stanu u Podgorici 10. septembra 1994. godine. Te noći srce je samo prestalo da kuca. Nije bolovao.

       Sahranjen je 12. septembra na takozvanom privremenom groblju iza Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, upravo na onom mjestu gdje se prvih godina poslije drugog svjetskog rata nalazila svlačionica – klubana FK Sutjeska u kojoj je on, tada mladi beskućnik, proveo dvije hladne nikšićke zime. Na prvu godišnjicu smrti porodica je posmrtne ostatke prenijela u staro nikšićko groblje, što se stoljećima prostire oko Crkve Svetih apostola Petra i Pavla koju je prema opšteprihvaćenom predanju u drugoj polovini 10. vijeka podigao Petar Jakičić iz plemena Nikšići. Humku gdje zauvijek počiva neumorni skitač i drumovnik prekriva ploča od crnog mermera na kojoj je, po njegovoj želji, ispisano samo: “Vitomir Nikolić – Književnik”.

       “Veliki nemir” našao je svoj vječni mir u gradu kojem je svim svojim bićem pripadao.

       U dušama ljubitelja njegove poezije odavno je podignut spomenik veći i ljepši.

* Naslov jedne višegodišnje Vitove novinske rubrike

Slavni preci

vito3Pjesnikovi preci su iz znamenitog plemena Nikšići koje se u istorijskim izvorima pominje od 1355. godine. Zavladavši najvećim dijelom ovoga kraja svoje ime nametnulo je njegovom starom gradu Onogoštu. Krajem 16. i početkom 17. vijeka na čelu cijelog nikšićkog vojvodstva stajao je Grdan (“zapovjednik Onogošta – Nikšića”, M. Bolica), knez i vojvoda istoriji poznat po ustanku iz 1597. godine koji je pripremao i vodio protiv Otomanskog carstva. Od Grdana, predvodnika Nikšića i ostalog stanovništva ovog kraja vode porijeklo i ozrinićki Nikolići. Nepuna dva i po vijeka od vojvodine smrti 1613. godine, Jevto Miletin Nikolić (1835-1899) pradjed Vitomira Nikolića postaće istaknuta ličnost svog vremena. Rođen u Ozrinićima, na granici, stalnom poprištu krvavih sukoba kao mladić sa nepunih 17 godina počinje hajdučiju i četovanje protiv osmanskih osvajača. Učestvuje u svim ratovima vođenim na ovim prostorima od 1862. do 1899., godine njegove smrti. Mladog četovođu knjaz Danilo nagradio je za junaštvo barjaktarskim grbom. Bataljonski barjak Jevto Miletin Nikolić nosio je i u borbama za vrijeme drugog Omer-pašinog pohoda na Crnu Goru. Nakon rata sa Turskom 1862. godine postavljen je za plemenskog kapetana na Lukovu, a nekoliko godina kasnije za komandira Župe i Lukova. Župsko-lukovski bataljon predvodiće od 1876. do 1878. godine, potom je načelnik u Župi, okružni kapetan u Nikšiću i član Velikog suda Crnogorskog.

1 2 3

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=2568

Objavio dana apr 27 2014. u kategoriji Lik i djelo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Komentarisanje je zatvoreno

Prijava | Administrator SPETROV