Kad čopor spopadne čovjeka

Milo: Ima i onih koji misle da je marksistička estetika prevaziđena.

Lalić: Da, ima ih koji tvrde, ali ne znam da li to misle.

Milo: Šta znači biti angažovan pisac?

Lalić: Svi pisci su angažovani, samo neki od njih svoj angažman ne otkrivaju ili ga prikrivaju. Angažovan pisac, vjerovatno jeste angažovan čovjek. On u nešto vjeruje, nešto želi, i to kao pisac ne može da prećuti. Ono što piše oboji svojim htjenjem. Mislim da su i larpurlartisti na neki na?in angažovani, valjda za status kvo, za nepokret, izolaciju književnosti, za neku svoju orakulsku misiju, šta li. Očišćenje književnosti od društvenih zakona, od pokreta, mijenjanja, prolaznosti.

Milo: Koju vrstu spisateljskog angažovanja vi najviše volite?

Lalić: Volim stvaraoca koji se izjasnio za humaniziranje života, za oslobađajuće tendencije u životu, za mijenjanja, za napredak.

Milo: Šta može pisac danas u vrijeme nečitanja? Šta može da postigne pisac koji se izjasnio za napredak?

Lalić: Pisac i književnost imaju danas velike i jake konkurente – sredstva masovnih komunikacija. Književnost se sve manje vidi i manje osjeća, ali ne bi trebalo i tog malog uticaja njenog da se odreknemo. A što se televizije i radija tiče: oni se služe književnošću i pozorištem, kad nemaju čime drugim da popune program, ali ih skrajnu neće u ponoćne sate, u termine kad se spava te da nikom ne naude.

Milo: Sartr je napisao negdje da je ćutanje angažovanje. Da li vi mislite tako? Da li ste se nekada ćuteći angažovali?

Lalić: Vjerovatno je bilo i toga.

1 2 3 4 5

Kratki URL: http://zrcalo.me/?p=3805

Objavio dana nov 30 2010. u kategoriji Razgovor. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator SPETROV