Svjetski dan pozorišta za đecu i mlade

Svjetski dan pozorišta za đecu i mlade proslavlja se 20. marta širom planete pod motom Međunarodne asocijacije pozorišta za đecu i mlade (ASSITEJ) – „Povedite dijete u pozorište danas“ (Take a child to the theatre today). Na ovaj dan hiljade pozorišta i individualnih članova okupljenih u više od 85 nacionalnih ASSITEJ centara u svijetu čita poruke uvaženih umjetnika i priprema posebne programe kako bi se skrenula pažnja kulturne i šire javnosti ka pozorišnoj umjetnosti zа đecu i mlаde. 

Gradsko pozorište priključuje se i ove godine globalnoj proslavi 20. marta – Svjetskog dana pozorišta za đecu i mlade. U slavu značajnog datuma za teatarsko stvaralaštvo namijenjeno najmlađoj publici, u poneđeljak, u 12 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ biće igrana predstava „Čarobnjak iz Oza“ (5+), u režiji Jagoša Markovića.

Pred početak predstave, glumica Katarina Krek pročitaće tradicionalnu poruku koju je ove godine za 20. mart napisao poznati meksički književnik za djecu Francisko Hinojosa.

Slavna filmsko-muzička avantura za đecu, ali i čitavu porodicu, „Čarobnjak iz Oza“ prati dogodovštine djevojčice Doroti koju je ciklon oduvao daleko od njene kuće u čudesnu zemlju Oz. „Čarobnjak iz Oza“ je priča o odrastanju, ali i o prijateljstvu među različitima. Doroti na putovanju upoznaje strašilo, limenog čovjeka i ne baš tako hrabrog lava. Tražeći spas od problema koji su ih proganjali, ova simpatična družina otkriva sopstvenu snagu i shvata da im čudesni čarobnjak iz Oza ne može riješiti probleme, već da izlaz i spas treba da traže u sebi.

Igraju: Kristina Stevović, Jelena Simić, Dejan Đonović, Božidar Zuber, Branimir Popović, Sejfo Seferović, Sanja Popović i Filip Đuretić.

Idejno riješenje scenografije i scenski pokret potpisuje reditelj Jagoš Marković, kompozitor je Ljubomir Ninković a kostimografiju je uradila Marija Marković. Dizajner svijetla je Radomir Stamenković. Asistent reditelja je Darko Bjelobrković.

Istog dana, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 12 sati biće izvedena predstava “Njegoš za djecu – Kako rastu veliki ljudi” reditelja Petra Pejakovića.

Tim povodom će Radmila Božović, glumica Crnogorskog narodnog pozorišta, pročitati poruku Franciska Hinojose, jednog od vodećih meksičkih pisaca za djecu.

Petar Pejaković, Milivoje Obradović i Slaviša Grubiša su autori predstave, Goran Moškov i Tamara Branković su  osmislili scenografiju a Zorana Mia Radović je kostimograf.

U predstavi igraju: Milivoje Obradović i Slaviša Grubiša. Preporučeni uzrast je 6+.

Predstava “Njegoš za djecu – Kako rastu veliki ljudi” je nastala kao dio obilježavanja značajne godišnjice 200 godina od rođenja Petra Petrovića II Njegoša. Jedna od zamisli predstave je edukacija mladih generacija i upoznavanje sa najranijim periodom života jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti i književnika Crne Gore i regiona. Ova scenska bajka bavi se Njegoševim djetinjstvom, od rođenja do trenutka kada postaje vladar Crne Gore. Predstava otkriva odgovore na pitanja kako u maloj zemlji, u malom mjestu, skučen velikim brdima, izrasta veliki čovjek širokog uma. Šta je to što čovjek treba pronaći da bi postao tako veliki?

Na Sceni Studio u 20.30 sati, u okviru programskog segmenta Scena Akademija, biće izvedena predstava “Nigdje nikog nemam” po tekstu Edvarda Bonda u režiji Zorana Rakočevića i Damjana Pejanovića. Predstava je ispit iz predmeta Gluma IV i Režija IV, a igraju: Vukan Pejović, Marko Todorović, Goran Vujović, Vanja Jovićević, Anđela Radović i Milica Šćepanović. 

 

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5430

Objavio dana ožu 20 2017. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN