150 godina od Bokeškog ustanka

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u petak, 27. decembra povodom obilježavanja 150 godina od ustanka u Boki Kotorskoj u Manastiru Podlastva biće upriličen okrugli sto na temu „Ustanak u Boki Kotorskoj 1869. godine“. O ovoj temi govoriće: akademik  Zoran Lakić, dr Miroslav Luketić, dr Boško Mačić, mr Savo Martinović i Marko B. Ivanović, a uvodnu riječ u ime Inicijativnog odbora za obilježavanje Bokeljskog ustanka 1869. godine imaće Željko Ćetković. Okrugli sto u Manastiru Podlastva počinje u 18 časova.

Ustanak u Boki Kotorskoj 1869. godine, u istoriji poznat i pod imenom Krivošijski ustanak, izbio je zbog odluke Beča da i u Boki Kotorskoj sprovode Zakon o vojnoj obavezi. Do tada su Bokelji imali privilegiju da služe vojni rok u svojoj domaćoj narodnoj straži, koja se jedino starala o odbrani Boke Kotorske.

Istog dana, u petak 27. decembra povodom obilježavanja 150 godina od ustanka u Boki Kotorskoj, u organizaciji Matice Boke u 16 časova biće položeno cvijeće na spomen-ploču palim borcima Bokeljskog ustanka 1869, a  u 16 časova i 15 minuta u manastirskoj crkvi Rođenja  Presvete Bogorodice biće služen parastos poginulim ustanicima.

 

Kratki URL: http://zrcalo.me/?p=8010

Objavio dana dec 26 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator SPETROV